Làdan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicLàdan

Modifica el valor a Wikidata
Substància químicaresina vegetal Modifica el valor a Wikidata

El làdan (en llatí i anglès: Labdanum) és una resina enganxosa obtinguda dels arbusts Cistus ladanifer (de l'oest del Mediterrani) i Cistus creticus (de l'est del Mediterrani). Té una llarga història d'ús en l'herboristeria i com a ingredient dels perfums.

Història[modifica]

En l'antiguitat, el làdan es recollia de la llana i pèl de les cabres i les ovelles que pasturaven en zones plenes de plantes cistàcies.[1] El recollien els pastors i el venien als comerciants del litoral. Moltes de les falses barbes dels faraons egipcis estaven fetes de pèl de cabra unit amb làdan.[2][3][4][5][6] Aquesta resina també es feia servir per a tractar els refredats, la tos, problemes menstruals i reumatismes.

Usos moderns[modifica]

El làdan actualment es produeix per a la indústria dels perfums. S'obté bullint parts de les plantes i un absolut s'obté per extracció amb solvents. Per destil·lació al vapor s'obté un oli essencial. La fragància és més refinada que la resina crua. L'olor és molt rica, complexa i persistent. Substitueix l'ambre gris obtingut antigament de les balenes.

Referències[modifica]

  1. William Rhind, 1857. A History of the Vegetable Kingdom: embracing the physiology of plants, pp 130, 157, 554.
  2. Newberry, PE, The Shepherd's Crook and the So-Called" Flail" or" Scourge" of Osiris, The Journal of Egyptian Archaeology, 1929, pg.10
  3. Newberry, PE, The Shepherd's Crook and the So-Called" Flail" or" Scourge" of Osiris, The Journal of Egyptian Archaeology, 1929, pg.9
  4. [enllaç sense format] http://www.bojensen.net/EssentialOilsEng/EssentialOils15/EssentialOils15.htm
  5. Reutter L. Analyses des parfums égyptiens. Annales, Le Caire 1914
  6. Lucas A. Cosmetics, perfumes and incense in ancient Egypt. Ancient Egyptian Materials and Industries. London; 1926