La Fornarina

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
La Fornarina
La Fornarina
Raffaello Sanzio, 1518-1519
Oli sobre fusta
85 × 60 cm
Galleria Nazionale d'Arte Antica, Roma

La Fornarina és un quadre pintat per Rafael entre 1518-1519 i actualment exposat a la Galleria Nazionale d'Arte Antica del Palazzo Barberini a Roma.

És probable que la pintura estigués a l'estudi del pintor en el moment de la seva mort el 1520, i que fos modificada i després venuda pel seu ajudant Giulio Romano. En el segle XVI aquest retrat va estar a la casa de la comtessa de Santafiora, una noble romana, i en conseqüència va passar a ser propietat del duc Boncompagni i després a la Galeria Nacional, que encara la posseïx.

Tradicionalment s'ha considerat que es retrata aquí a l'amant semillegendària de Rafael, que també es troba en el quadre conegut com La Donna velata, conservat a Florència al Palau Pitti. La dona va ser identificada durant el segle XIX amb la fornarina (fornera) Margherita Luti, filla del forner Francesco Luti da Siena. No obstant això, és probable que el veritable sentit de l'obra encara estigui per aclarir.

La dona és representada amb un barret d'estil oriental i els pits nus. Fa el gest de cobrir el seu pit esquerre amb la seva mà, i està il·luminada per una forta llum artificial que ve de l'exterior. El seu braç esquerre té una estreta banda que duu la signatura de l'artista, RAPHAEL URBINAS. Els historiadors de l'art i erudits debaten si la mà dreta sobre el pit esquerre revela un tumor de càncer de mama detallat i disfressat en una clàssica posi d'amor. La mirada, particularment fixa, de la jove, contribuïx igualment a l'artificialitat de tota la composició. Anàlisi amb rajos X han mostrat que al fons originalment hi havia un paisatge d'estil leonardesc amb arbust de murta, que estava consagrat a Venus en la mitologia clàssica, deessa de l'amor i la passió.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]