Lac Major de Saboredo

Infotaula de geografia físicaLac Major de Saboredo
Imatge
TipusLlac glacial Modifica el valor a Wikidata
Localitzat a l'entitat geogràficaCirc de Saboredo Modifica el valor a Wikidata
Localitzat en l'àrea protegidaParc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaNaut Aran (Vall d'Aran) i Alt Àneu (Pallars Sobirà) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 36′ 54″ N, 0° 58′ 11″ E / 42.615125°N,0.969813°E / 42.615125; 0.969813
SerraladaPirineus Modifica el valor a Wikidata
Conca hidrogràficaconca de la Garona Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud2.340 m Modifica el valor a Wikidata
Mida294 (amplada) × 666 (longitud) m
Materialgranit Modifica el valor a Wikidata
Superfície16,17 ha Modifica el valor a Wikidata

El lac Major de Saboredo en aranès o estany Major de Saboredo en català és un llac glacial que es troba a la conca oriental del Circ de Saboredo, al vessant nord del Pirineu. La seva altitud és 2.340 metres [1] i la seva superfície és de 16,35 hectàrees.[1] Forma part de la zona perifèrica del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. La major part de la seva superfície està inclosa al terme municipal d'Alt Àneu, del Pallars Sobirà i la resta pertany al terme municipal d'Naut Aran a la Vall d'Aran.

L'estany te dues denominacions perquè,si bé pertany geogràficament a la Vall d'Aran, la seva superfície és travessada pel límit entre les comarques de la Vall d'Aran, on el nomenclàtor recull la toponímia en aranès, i el Pallars Sobirà, on és la toponímia en català la reconeguda, de forma que els dos topònims estan recollits de forma oficial.[2] S'ha optat per fer l'entrada en occità per pertànyer l'estany geogràficament a la Vall d'Aran.

Una llegenda explica la raó per la qual els límits pallaresos son tant a l'interior de la Vall d'Aran. Poden trobar-se més detalls a la pàgina del Circ de Saboredo, a l'apartat La llegenda de les propietats de Son.

A l'extrem nord té una petita presa que augmenta la seva capacitat d'embassament. Reb aigua d'un emisari de l'estany Gelat de Saboredo.

En aquest estany hi ha el jaciment arqueològic d'un abric o refugi, datat en el Neolític antic.[3]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Lac Major de Saboredo». [Consulta: 3 novembre 2019].
  2. «Naut Aran. Val d'Aran» (pdf). Nomenclàtor oficial de toponímia major de Catalunya. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya [Barcelona], número 577, pàgina 1. Arxivat de l'original el 2019-11-05 [Consulta: 5 novembre 2019].
  3. Gassiot Ballbè, Ermengol. «Les ocupacions prehistòriques al Parc Nacional» (HTML). Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona. Arxivat de l'original el 2021-04-11. [Consulta: 28 març 2020].

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lac Major de Saboredo
  • Institut Cartogràfic de Catalunya. Parc Nacional d'Aigües Tortes i Estany de Sant Maurici [mapa], 1:25.000. (abril 1998)