Angelet de muntanya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Leptidea reali)
Infotaula d'ésser viuAngelet de muntanya
Leptidea reali Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN174183 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreLepidoptera
FamíliaPieridae
GènereLeptidea
EspècieLeptidea reali Modifica el valor a Wikidata
Reissinger 1989

L'angelet de muntanya (Leptidea reali) és un lepidòpter ropalòcer de la subfamília Dismorphiinae i la família Pieridae.[1]

Aspecte, comportament i distribució[modifica]

Leptidea reali s'ha trobat en molts països de l'Europa occidental. Es necessita més investigació per descobrir la seva veritable distribució; de fet, la seva actual distribució coneguda al continent és sospitosament irregular.

És molt semblant a Leptidea sinapis i l'única manera concloent per separar les dues espècies és mitjançant un examen minuciós dels genitalia.

Un estudi fet el 2011[2] conclou que Leptidea reali és un dels tres membres d'un grup d'espècies críptiques que també inclou Leptidea sinapis i una nova espècie Leptidea juvernica. Aquest estudi es va basar en l'anàlisi dels cariotips i l'anàlisi de marcadors de l'ADN mitocondrial nuclear. Es va determinar que Leptidea reali es presenta només a Espanya, Itàlia i sud de França. Leptidea juvernica oscil·la entre la Irlanda i França a l'oest fins al Kazakhstan a l'est. Els mesuraments dels genitals per a les tres espècies va permetre la separació d'aquestes dues espècies de Leptidea sinapis. Leptidea juvernica i Leptidea reali no podien separar-se basant-se en el mesurament dels genitalia.

Lepidopteròlegs de camp han observat diferències de comportament entre Leptidea reali i Leptidea sinapis que es descriuen com un vol més fort i amb una preferència pels hàbitats més oberts.[3]

Cicle de vida i plantes nutrícies[modifica]

El cicle de vida, el període de vol i les plantes nutrícies semblen actualment que són similars a Leptidea sinapis.

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Funet» (en anglès). [Consulta: 5 abril 2016].
  2. Dincă, Vlad; Lukhtanov, Vladimir A.; Talavera, Gerard; Vila, Roger (30 April 2011). "Unexpected layers of cryptic diversity in wood white Leptidea butterflies Arxivat 2015-04-02 a Wayback Machine." (PDF). Nature Communications 2: 324. doi:10.1038/NCOMMS1329.
  3. Barkham, Patrick (2010). The Butterfly Isles. London: Granta. ISBN 1-84708-127-4
  • David Tomlinson & Rob Sill Britain's Butterflies Wild Guides
  • Nelson, B., Hughes M., Nash, R. and Warren, M.S., 2001 Leptidea reali Reissinger 1989 a butterfly species new to Britain and Ireland. Entomologist's Record and Journal of Variation 113: 97-101.
  • Nash, R., Hughes, M., Nelson, B., and Warren, M., 2001 Real's Wood White Leptidea reali Reissinger, 1989 A Butterfly new to Britain and Ireland Atropos 14: 12-15.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Angelet de muntanya