Lipoatròfia semicircular

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaLipoatròfia semicircular
Tipuslipoatròfia i Localized lipodystrophy (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Especialitatdermatologia Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-10L90.8 (ILDS L90.876)
Recursos externs
Orphanet90160 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC1260961 Modifica el valor a Wikidata

La lipoatròfia semicircular és un trastorn del greix subcutani que se sol manifestar amb un enfonsament a la cara anterior i lateral de les cuixes i, a vegades, dels avantbraços. Es pot presentar en una extremitat (unilateral) o en les dues (bilateral). A vegades es pot acompanyar de picors, alteracions en la sensibilitat de la zona afectada i dolor. La malaltia, benigne i reversible, sol afectar les dones i acostuma a aparèixer a les cuixes. La lipoatròfia semicircular afecta els oficinistes. Típicament consisteix en una disminució del greix de les cuixes formant un semicercle a uns 72 cm del sòl, distància que coincideix amb l'alçada dels mobles d'oficina. La Generalitat de Catalunya reconeix la lipoatròfia semicircular com a accident laboral, i tot i que encara se n'estan estudiant les causes, tindrien a veure amb un entorn laboral amb baixa humitat relativa, amb taules amb estructures metàl·liques, amb cantells a 72 centímetres d'alçada, i sense preses a terra, la qual cosa afavoreix les descàrregues electroestàtiques.[1][2][3]

Tot i que hi ha hagut algun cas anterior, la malaltia va aparèixer en forma de brot el febrer de 2007 i des d'aleshores se n'han anat detectant diferents brots en oficines. Tot i que és una malaltia força desconeguda, amb poca literatura científica i poc estudiada, es creu que hi ha diversos factors (presents on n'hi ha hagut casos) que en faciliten l'aparició: llocs amb una baixa humitat relativa, taules amb estructura metàl·lica i descàrregues electroestàtiques. Al tenir lloc en l'ambient laboral, a Catalunya, és considerada com a accident laboral. Els departaments de Treball i Salut de la Generalitat de Catalunya i l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) han realitzat i presentat el primer protocol per fer front a la lipoatròfia semicircular. El protocol indica que els casos de lipoatròfia semicircular, si es produeixen a conseqüència del treball, s'han de considerar accident laboral.

Referències[modifica]

  1. Hodak E, David M, Sandbank M «Semicircular lipoatrophy--a pressure-induced lipoatrophy?». Clin. Exp. Dermatol., 15, 6, 1990, pàg. 464-5. PMID: 2279347.
  2. Gómez-Espejo C, Pérez-Bernal A, Camacho-Martínez F «A new case of semicircular lipoatrophy associated with repeated external microtraumas and review of the literature». Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology : JEADV, 19, 4, 2005, pàg. 459-61. DOI: 10.1111/j.1468-3083.2005.01092.x. PMID: 15987293.
  3. Flagothier C, Quatresooz P, Pierard GE «Electromagnetic lipolysis and semicircular lipoatrophy of the thighs» (en francès). Annales de dermatologie et de vénéréologie, 133, 6-7, 2006, pàg. 577-80. PMID: 16885849.

Enllaços externs[modifica]

Empreses Privades Especialitzades[modifica]