Llenyataire

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Llenyatera)
Aquest article tracta sobre Llenyataire. Si cerqueu Llenyataire, un quadre de Kazimir Malèvitx, vegeu «Llenyataire (Malèvitx)».
Infotaula ocupacióLlenyataire
Tipus d'ocupació
treballador forestal Modifica el valor a Wikidata
Camp de
treball
indústria fustera Modifica el valor a Wikidata
Un llenyataire tallant llenya

Un llenyataire, també anomenat llenyater, bosquer o boscasser és la persona que es dedica a tallar, recollir i vendre llenya.[1] Li cal triar i preparar al bosc els arbres que ha de tallar, i després tallar-los o serrar-los mitjançant l'ús d'eines com la destral, la serra o la serra mecànica i després traslladar la llenya al magatzem o els troncs a la serradora. El llenyataire pot treballar sol o en equip, com és el cas de les grans companyies que es dediquen a la tala d'arbres per a la indústria de la fusta o paperera (per exemple a Amèrica del Nord, a l'Amazones, a Àfrica, etc.).

Història[modifica]

Eines de llenyataire al Museu del Traginer (Igualada).

En temps antics el llenyataire era una de les persones més populars, ja que la llenya era el material més comú per a escalfar i cuinar: s'utilitzava (i s'utilitza encara) a les llars de foc a l'interior de les estufes tant en cases particulars com en establiments oberts al públic, servia per a les cuines econòmiques i forns dels domicilis i fins i tot (p.e.: durant la guerra) com a combustible en els cotxes de gasogen. La recollida de llenya i amb ella la feina del llenyataire artesanal ha disminuït en els temps moderns, ja que la llenya utilitzada com a combustible ha decaigut en els entorns industrials quedant reduïda a la llar de foc. El llenyataire va deixar de ser popular per la raó de l'invenció de l'estufa de gas, la cuina de gas

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Llenyataire
  • William Reed (Timber getter) c.1930 Arxivat 2012-02-29 a Wayback Machine. - photo from the Jones-Mashman Collection at Lake Macquarie Library.
  • University of Washington Libraries: Digital Collections:
  • Darius Kinsey Photographs Images from 1890–1939, documenting the logging industry in Washington State. Includes images of loggers and logging camps, skid roads, donkey engines, loading operations, logging trucks and railroads.
  • Clark Kinsey Photographs Over 1000 images by commercial photographer Clark Kinsey documenting the logging and milling camps and other forest related activities in Washington State, ca. 1910-1945.
  • Industry and Occupations Photographs An ongoing and expanding collection devoted to the workers in the Pacific Northwest from 1880s-1940s. Many occupations and industries are represented including the logging and lumber industry.
  • Man to Machine: Peninsula Logging Online museum exhibit based upon the Clark Kinsey Logging Photographs Collection and the recollections of Harry C. Hall, who worked as a logger on the Olympic Peninsula in the early 20th century. Includes a video on the Hobi family logging history (late 19th century – early 20th century).