Llista de les banderes de Lituània

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aquesta és una llista que conté les diferents banderes que s’utilitzen o s'han utilitzat a Lituània.

Bandera nacional[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera de Lituània 1918, 1989, 2004–avui dia Bandera nacional i civil Bandera formada per tres franges horitzontals d'igual amplada en colors groc, verd i vermell. Adoptada el 1918 i readoptada el 1989 amb proporció 1:2. El 2004 es modificà la proporció a 2:3.[1]
Bandera d'estat 2004-avui dia Bandera d'estat i històrica Camp vermell amb un cavaller amb armadura damunt un cavall sallent, tot d'argent, empunyant una espasa també d'argent guarnida d'or i sostenint un escut d'atzur carregat amb una creu patriarcal d'or; el cavall va ensellat i guarnit d'atzur, amb els bollons i els estreps d'or. Aquesta figura és coneguda en lituà com a Vytis ('el Perseguidor').[2][3]

Personals[modifica]

Govern[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Estendard presidencial 1993–avui dia Estendard presidencial Camp vermell amb l'escut estatal. Proporció 5:6.
Bandera del ministre de Defensa Ministre de Defensa Camp blanc amb la bandera nacional al quarter i al vol una rodella vermella amb les Columnes de Gediminas. Proporció 1:2[4]

Forces armades[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera del Comandant en Cap de les Forces Armades 1993–avui dia Comandant en Cap de les Forces Armades Camp blanc amb la bandera nacional al quarter i 3 estels vermells de sis puntes al vol.

Divisió Administrativa[modifica]

Lituània està dividida en 10 circumscripcions territorials de primer ordre anomenades comtats.

Comtats[modifica]

Totes les banderes segueixen un mateix patró: una bordura blava amb deu creus patriarcals de Jagelló en groc que actua com a serrell de la característica central de la bandera, que és escollida pel propi comtat.

Bandera Data Ús Descripció
Bandera d'Alytus 2004-avui dia Comtat d'Alytus
Bandera de Kaunas 2004-avui dia Comtat de Kaunas
Escut de Klaipėda 2004-avui dia Comtat de Klaipėda
Bandera de Marijampolė 2004-avui dia Comtat de Marijampolė
Bandera de Panevėžys 2004-avui dia Comtat de Panevėžys
Bandera de Šiauliai 2004-avui dia Comtat de Šiauliai
Bandera de Tauragė 2004-avui dia Comtat de Tauragė
Bandera de Telšiai 2004-avui dia Comtat de Telšiai
Bandera d'Utena 2004-avui dia Comtat d'Utena
Bandera de Vílnius 2004-avui dia Comtat de Vílnius

Municipals[modifica]

Relació de banderes de les capitals de comtat, per a veure la resta cal consultar l'article principal.

Bandera Data Ús Descripció
Bandera d'Alytus Alytus (Comtat d'-Alytus) Bandera heràldica extreta de l'escut municipal i que mostra un camp vermell amb una rosa blanca.
Bandera de Kaunas Kaunas (Comtat de Kaunas) Bandera heràldica extreta de l'escut municipal i que mostra un camp vermell amb el brau de l'escut al centre i dues franges horitzontals estretes grogues a les vores superior i inferior.
Bandera de Klaipėda Klaipėda (Comtat de Klaipėda) Bandera heràldica extreta de l'escut municipal i que mostra un camp dividit verticalment amb els dos colors de la ciutat i l'escut al centre. Proporció 1:1
Bandera de Marijampolė Marijampolė (Comtat de Marijampolė) Bandera heràldica extreta de l'escut municipal i que mostra un camp groc amb el contingut de l'escut d'armes de la ciutat.
Bandera de Panevėžys Panevėžys (Comtat de Panevėžys) Bandera heràldica extreta de l'escut municipal.
Bandera de Šiauliai Šiauliai (Comtat de Šiauliai) Bandera heràldica extreta de l'escut municipal.
Bandera de Tauragė Tauragė (Comtat de Tauragė) Bandera heràldica extreta de l'escut municipal.
Bandera de Telšiai Telšiai (Comtat de Telšiai) Bandera heràldica extreta de l'escut municipal.
Utena (Comtat d'Utena) No té bandera.
Bandera de Vílnius Vílnius (Comtat de Vílnius) Camp vermell fosc amb una franja horitzontal estreta groga centrada i l'escut de la ciutat també al centre.

Militars[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera de les Forces Armades de Lituània Forces Armades de Lituània Camp vermell fosc amb l'emblema nacional dins una rodella vermella envoltada per una corona de llorer. Proporció 5:6
Estendard de l'Exèrcit lituà Exèrcit de Lituània Camp vermell amb les Columnes de Gediminas en groc.
Bandera del comandament de l'exèrcit lituà 2004-avui dia Comandament de l'exèrcit Camp vermell fosc amb el Vytis (a l'anvers) o una maça (al revers) al centre, una bordura formada per una garlanda de fulles de roure a tots els costats i una Columna de Gediminas a cada cantonada. Proporció 5:6
Bandera de la Força aèria lituana 2004-avui dia Força Aèria Lituana Camp blanc amb la bandera nacional al quarter i ales estilitzades de color blau i una doble creu patriarcal al vol. La creu s'associa amb la dinastia Jagelló. Relació: 1:2
Ensenya naval lituana 1992-avui dia Ensenya naval Camp blanc amb una creu de sant Jordi blava i la bandera nacional al quarter. Relació: 1:2
Bandera de proa lituana 2004-avui dia Bandera de proa Bandera d'estat.
Bandera de les Forces Especials lituanes 2004-avui dia Forces d'operacions especials Camp verd fosc amb la creu patriarcal de Jagelló en negre i fimbriada en vermell.
Bandera de la Força de Voluntaris de Defensa Nacional de Lituània 1991-avui dia Força de Voluntaris de Defensa Nacional de Lituània Camp verd fosc amb l'emblema de la Força de Voluntaris de Defensa Nacional de Lituània al centre.

Històriques[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Ensenya naval de Lituània (1927-1940) 1927-1940 Ensenya naval Bandera nacional amb un escut vermell carregat amb la creu patriarcal Jagelló blanca.
Ensenya naval de Lituània (1992-2004) 1992-2004 Ensenya naval Camp blanc amb una àncora blava al centre i carregada amb una rodella amb les columnes de Gediminas.

Organitzacions polítiques[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Unió Patriòtica - Democristians Lituans Camp blanc amb el logotip i les inicials TS-LKD del partit en blau.
Unió Lituana d'Agricultors i Verds Camp blanc amb el logotip i el nom del partit en verd.
Logotip del Partit del Treball Partit del Treball Camp blanc amb el logotip i el nom del partit en blau.
Logotip del Partit Socialdemòcrata de Lituània Partit Socialdemòcrata de Lituània Camp vermell amb el logotip i les inicials del partit al centre.
Logotip del Partit de la Llibertat Partit de la Llibertat Camp vermell amb el nom del partit.
Logotip del Moviment dels Liberals de la República de Lituània Moviment dels Liberals Camp blanc amb el logotip i el nom del partit.
Logotip de l'Acció Electoral dels Polonesos a Lituània Acció Electoral dels Polonesos a Lituània

Històriques[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Estendard reial del Gran Ducat de Lituània Segle XVI Estendard reial del Gran Ducat de Lituània (reconstrucció) Camp vermell amb la figura del Vytis.
Estendard de la Confederació de Polònia i Lituània Segle XVII Estendard de la Confederació de Polònia i Lituània Estendard utilitzat durant el regnat de Segimon III Vasa.
Bandera de la Conferència de Vílnius 1917 Bandera a la Conferència de Vílnius Camp dividit horitzontalment en dues franges de colors verd fosc i vermell.
Bandera de Lituània (1918-1940) 1918-1940 República de Lituània Mateix disseny que la bandera nacional d'avui dia. Proporció 2:3
Penó del regne de Noeruega (1814) 1920–1922 República de Lituània central Camp vermell carregat al centre amb una àliga i el Vytis, tots dos en color blanc.[5]
Bandera de Lituània (1988-2004) 1988-2004 República de Lituània Mateix disseny que la bandera nacional d'avui dia. Proporció 1:2

Sota ocupació soviètica[modifica]

Bandera Data Ús Descripció
Bandera de l'RSS de Lituana-Belarussa 1919 República Socialista Soviètica Lituana-Belarussa Camp vermell.
Bandera de l'RSS de Lituània 1940-1941,
1944–1953
República Socialista Soviètica de Lituània Camp vermell amb la inscripció "LIETUVOS TSR" (RSS de Lituània) sobre la falç i el martell.
Bandera de l'URSS 1941-1944 Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques Camp vermell amb l'escut d'armes estatal en groc, la falç i el martell sota un estel de cinc puntes, al quarter.
Bandera de l'RSS de Lituània 1953-1988 República Socialista Soviètica de Lituània Camp vermell amb un estel de cinc puntes i la falç i el martell en or al quarter, sobre el que s'hi afegiren a la part inferior dues franges horitzontals, una de blanca més estreta i una de verda més ampla, ocupant uns 2/3 de l'amplada total. El revers de la bandera és llis.

Referències[modifica]

  1. «National flag of Lithuania» (en anglès). Lietuvos Respublikos Seimas. [Consulta: 2 octubre 2023].
  2. «Historical national (armorial) flag of Lithuania» (en anglès). Lietuvos Respublikos Seimas. [Consulta: 2 octubre 2023].
  3. «Lietuvos valstybės herbas» (en lituà). Visuotine Lietuviu Enciklopedija. [Consulta: 2 octubre 2023].
  4. «Columns of the Gediminids» (en anglès). Lietuvos Respublikos Seimas. [Consulta: 2 octubre 2023].
  5. «Do Ludnosci Litwy Srodkowej» (en polonès). Dziennik Urzedowy, Dekret n. 1, 17-11-1920 [Consulta: 6 octubre 2023].