Lü Buwei

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Lu Buwei)
Infotaula de personaLü Buwei

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(zh-hant) 呂不韋
(zh-hans) 吕不韦 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement291 aC Modifica el valor a Wikidata
Wei Modifica el valor a Wikidata
Mortp. 235 aC Modifica el valor a Wikidata (55/56 anys)
estat de Qin (Dinastia Zhou) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortSuïcidi Modifica el valor a Wikidata (Enverinament Modifica el valor a Wikidata)
Grand Chancellor of Qin (en) Tradueix
250 aC – 237 aC Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, comerciant, filòsof Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
En aquest nom xinès, el cognom és Lü (呂).

Lü Buwei (en xinès tradicional: 呂不韋, en xinès simplificat: 吕不韦, pinyin: Lǚ Bùwéi, Wade-Giles: Lü Pu-wei) (291?–235 aC), Lord Wenxin 文信侯 fou un mercader del període dels estats guerrers que va maquinar la seva manera per a governar en l'estat de Qin.[1] Serví com a Canceller de la Xina pel Rei Zhuangxiang de Qin, i com a regent i canceller pel reis Lü (o alguns anomenats Lü) i el jove fill del rei Zheng, qui es convertí en Qin Shi Huang, el primer emperador de la Xina.[2] Lü Buwei es suïcidà després de veure's implicat en un complot amb la reina Dowager i el seu amant "eunuc".[3]

Lü patrocinà importantment un compendi enciclopèdic del període de les cent escoles de pensament el c 239 BCE anomenat Lüshi Chunqiu ("Annals d'En Lü"), compendi que pretenia organitzar diversos sistemes filosòfics xinesos de l'època. El propòsit del text era tant abastar tot el coneixement filosòfic de l'imperi de Qin com crear una filosofia d'estat.

Quan Qin Shihuang arribà l'edat adulta i aconseguí oficialment al poder, va ordenar la mort de Lü Buwei. A la seua mort en beure vi enverinat a ordre del rei, es va dir que estava rient per al Cel i murmurant "Si no em mata, llavors no està fet per a ser el meu fill". Va morir posteriorment, i quan Qin Shihuang va estar a la seua tomba alguns anys després, ordenà al seu fill de presentar respectes a Lü Buwei.

Després de la seua mort, els "Annals d'En Lü" van perdre el favor del govern Qin, però van ser ressuscitats pels successors de Qin durant molts anys, la dinastia Han.

Referències[modifica]

  1. Pirazzoli-T'Serstevens, Michèle; Bujard, Marianne; Chaussende, Damien. Les dynasties Qin et Han: 221 av. J.-C.-220 apr. J.-C. Paris: les Belles lettres, 2017. ISBN 978-2-251-44638-7. 
  2. Sellman, James D. "The Spring and Autumn Annals of Master Lu", in Great Thinkers of the Eastern World, Ian McGreal, ed. New York: Harper Collins, 1995:39.
  3. Ancient China. Ancient China (en anglès). Ancient China, 2016, p. 182. ISBN 9789839541885. 

Bibliografia[modifica]

  • Yap, Joseph P. (2009). Wars With The Xiongnu, A Translation from Zizhi tongjian. AuthorHouse, Bloomington, Indiana, U.S.A. ISBN 978-1-4490-0604-4.


Precedit per:
Zhang Yi
Primer Ministre de Qin
Succeït per:
Li Si