Ma Rong

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMa Rong

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement79 dC Modifica el valor a Wikidata
Mort166 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (86/87 anys)
Dades personals
ReligióConfucianisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópoeta, polític, filòsof, escriptor Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsMa Zhi, Ma Shi Modifica el valor a Wikidata
PareMa Yan Modifica el valor a Wikidata
En aquest nom xinès, el cognom és Ma.

Ma Rong (en xinès: 馬 融) (79–166), nom de cortesia Jichang (季 长), va ser un funcionari del govern de la dinastia Han oriental i un influent erudit confucià. Va néixer a Youfufeng (右 扶風) a l'antiga regió de la capital Han, a la moderna Xianyang, província de Shaanxi. Era net del famós general Ma Yuan (14 aC - 40 dC).[1] Era conegut pels seus comentaris sobre els llibres dels Cinc Clàssics, i el primer erudit conegut que ho va fer. També va desenvolupar el comentari de doble columna.

Els seus principals estudiants van ser Lu Zhi i Zheng Xuan.

Va ser suspès durant deu anys a causa de comentaris crítics. Finalment, va ser restituït com a governador de la comandància de Nan (moderna Hubei). La seva biografia apareix al Llibre del Han Tardà.

Va escriure Rapsòdia sobre flauta llarga (長笛 賦) i possiblement Clàssic de la Lleialtat (忠 經), seguint el Clàssic de la Pietat Filial (Xiaojing).[2]

Referències[modifica]

  1. Chang, Kang-i Sun; Owen, Stephen. The Cambridge History of Chinese Literature (en anglès). Cambridge University Press, 2010. ISBN 978-0-521-85558-7 [Consulta: 24 maig 2020]. 
  2. Liu Kwang-ching. «Socioethics as Orthodoxy». A: University of California Press. Orthodoxy In Late Imperial China (en anglès), 1990. ISBN 9780520065420.