Manuel Martín Cuenca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaManuel Martín Cuenca

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement30 novembre 1964 Modifica el valor a Wikidata (59 anys)
El Ejido (Província d'Almeria) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Complutense de Madrid
Universitat de Granada Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódirector de cinema, productor de cinema, guionista, director de càsting Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0554532 Allocine: 95577 Allmovie: p328988 TMDB.org: 79000 Modifica el valor a Wikidata

Manuel Martín Cuenca (El Ejido, Almería, 30 de novembre de 1964) és un director de cinema i guionista espanyol. Entre les seves pel·lícules més importants figuren títols com La flaqueza del bolchevique, La mitad de Óscar, Caníbal o El autor.[1][2]

Biografia[modifica]

Manuel Martín Cuenca va néixer a El Ejido (Almeria) el 30 de novembre de 1964 i allí va passar la seva infància i joventut.[3] Va estudiar Filologia Hispànica en la Universitat de Granada i es va llicenciar en Ciències de la Informació en la Universitat Complutense de Madrid (1989).

En 1988 va començar a treballar professionalment al cinema com assistent de direcció, script i director de repartiment, col·laborant amb directors com Felipe Vega, Alain Tanner, Mariano Barroso, José Luis Cuerda, Icíar Bollaín o José Luis Borau, entre altres. En 1999 comença a escriure i dirigir les seves pròpies pel·lícules tant en el gènere documental com en la ficció. Durant aquests anys treballa també com a professor de direcció i interpretació en diferents escoles de cinema d'Espanya i Cuba. Col·labora amb alguns periòdics i publicacions, i escriu una novel·la i diversos llibres de cinema.

Ha escrit i dirigit els curtmetratges El día blanco (1991), Hombres sin mujeres (1998) i Nadie (Un cuento de invierno) (1999), amb el qual obté nombrosos premis nacionals.

En 2001 escriu i dirigeix un llargmetratge documental, El juego de Cuba, que guanya nombrosos premis internacionals, entre els quals destaquen el primer premi del Festival de Màlaga, La CinemaFe de Nova York, la secció oficial d'Amsterdam o la nominació al Millor Documental Estranger en els Grierson Awards de la BBC. És exhibit en televisions de tot el món en més de vint països.

En 2003 participa en el Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià en la secció Zabaltegui amb la seva primera pel·lícula de ficció com a director i coguionista, La flaqueza del bolchevique, on va obtenir molt bones crítiques i va ser nominada a cinc premis del Cercle d'Escriptors Cinematogràfics o al Goya al Millor Guió Adaptat i a la Millor Actriu Revelació, que va guanyar María Valverde.

Dos anys més tard, en 2005, estrena en la secció oficial de Sant Sebastià la seva segona pel·lícula de ficció com a director i coguionista, Malas temporadas, amb la qual també obté molt bones crítiques i nombrosos premis internacionals, entre ells la nominació al Goya a la seva Millor Actriu Protagonista, Nathalie Poza.

En 2009 estrena al Festival de Màlaga de Cinema Espanyol un nou llargmetratge documental, com a director i coguionista Últimos testigos: Carrillo comunista, que és nominat Goya al Millor Documental i obté el Premi Turia al Millor Documental de l'any.

El 2004 funda La Loma Blanca P. C., amb la qual col·labora en diverses de les seves pel·lícules com a productor. Aquesta companyia produeix en 2010 La mitad de Óscar, en la que també va treballar com a director i coguionista.

El 2009 funda l'editorial Lagartos Editores, qque es dedica a fer costat a joves autors andalusos i que llança una col·lecció de llibres de cinema: Lagartos de Cine, en la qual s'editen textos cinematogràfics de pel·lícules heterodoxes com La soledad, Lo que sé de Lola, La flaqueza del bolchevique, Mujeres en el parque

Premis[modifica]

XXXII Premis Goya[4]
Any Categoria Pel·lícula Resultat
2017 Millor director El autor Nominat
2017 Millor guió adaptat El autor Nominat
Medalles del Cercle d'Escriptors Cinematogràfics[5]
Any Categoria Pel·lícula Resultat
2013 Millo director Caníbal Guanyador
2013 Millor guió adaptat Caníbal Guanyador

Cinematografia seleccionada[modifica]

Referències[modifica]

  1. Perfil de Martín Cuenca, s Vidasdecine.es, consultada el 24 d'abril de 2018.
  2. Manuel Martín Cuenca: "Un director no es nadie sin su equipo", eldiario.es, 13 de novembre de 2019
  3. [enllaç sense format] http://concursoescolar.ideal.es/2013/edicion2013/alborn/14189-manuel-martin-cuenca-come-canibal.html Arxivat 2020-02-26 a Wayback Machine.
  4. El autor, al web dels Premis Goya
  5. «Medallas CEC 2013». CEC. Arxivat de l'original el 2020-08-02. [Consulta: 23 octubre 2016].

Enllaços externs[modifica]