Mapes del patrimoni cultural

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Mapes del patrimoni cultural local)
Infotaula de lloc webMapes del patrimoni cultural
URLhttps://patrimonicultural.diba.cat Modifica el valor a Wikidata
Tipusbase de dades en línia i dipòsit institucional Modifica el valor a Wikidata
Temapatrimoni cultural i patrimoni natural Modifica el valor a Wikidata
EditorOficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Llançament1999 Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Twitter (X): patcdiba Modifica el valor a Wikidata

Mapes de Patrimoni cultural és una base de dades en línia editada per la Diputació de Barcelona.[1] Conté un inventari del patrimoni de tota mena dels municipis de la província:[2] patrimoni immoble, moble, documental, immaterial i natural.[3]

Contribueix a establir mesures de protecció i conservació i a planificar-ne el millor ús social i cultural.[4] És dividada en una part pública accessible a tots i una part reservada a l'administració.[2] El grau de protecció –o l'absència de protecció– és precisa en la fitxa de cada element.[5] Les fitxes tenen cinc ungletes: ubicació amb un mapa que situa l'element en el seu context geogràfic, classificació, descripció i fotos, història i bibliografia.

La base de dades és elaborada per l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona a petició dels ajuntaments de la província. L'oficina va començar el 1999 i el 2012 va seguir la publicació en línea.[6] L'octubre 2020 es va estrenar una versió modernitzada de la web. Aleshores contenia mapes de 185 municipis i 42.428 elements inventariats, sigui uns 60% de la província.[7] La nova versió permet consultar-la amb telèfon mòbil i tauleta.[5]

Contingut[modifica]

  • Els béns culturals incoats o declarats d'Interès nacional (BCIN) i d'interès local (BCIL) o catalogats per l'ajuntament
  • Els espais naturals protegits per qualsevol nivell de l'administració (local, provincial, autonòmica, estatal o europea).
  • Els jaciments arqueològics inclosos per la Generalitat de Catalunya a l'Inventari del Patrimoni Arqueològic.
  • Els elements i edificis catalogats per altres serveis supramunicipals.
  • Els béns inclosos en els inventaris etnològic i industrial de Catalunya.
  • Altres elements significatius del patrimoni immoble, moble, documental, immaterial i natural del terme municipal.

Referències[modifica]

  1. La Protecció del patrimoni cultural immoble : guia per a l'elaboració dels catàlegs municipals de béns protegits. Barcelona: Diputació de Barcelona, 2009 (núm. 10 de Recursos Culturals). ISBN 978-84-9803-347-2. 
  2. 2,0 2,1 «Què són els Mapes de Patrimoni Cultural?». Mapes de Patrimoni Cultural. [Consulta: 16 febrer 2022].
  3. «Els mapes de patrimoni cultural dels municipis de Barcelona en format obert i reutilitzable». Canal Taronja, 01-04-2021. [Consulta: 16 febrer 2022].
  4. «Quatre viles presenten el mapa del seu patrimoni cultural». Descobrir, abril 2011.
  5. 5,0 5,1 «El Mapes de Patrimoni Cultural» (vídeo). [Consulta: 16 febrer 2022].
  6. Barbado, Pedro; del Agua Cortés, Maria; Menéndez, Francesc Xavier. «Els Mapes de Patrimoni Cultural, una eina de coneixement i gestió del patrimoni local: balanç al Baix Llobregat». Consell Comarcal del Baix Llobregat, 19-09-2013. [Consulta: 16 febrer 2022].
  7. «La Diputació de Barcelona estrena nou web sobre el patrimoni cultural amb un servei dinàmic de consulta». Radio Nova, 13-10-2020. [Consulta: 16 febrer 2022].

Enllaços externs[modifica]