Marc Valeri Faltó

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMarc Valeri Faltó
Biografia
Naixementsegle III aC Modifica el valor a Wikidata
antiga Roma Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle II aC Modifica el valor a Wikidata
valor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Cònsol romà
Pretor
Edil romà
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític de l'antiga Roma, militar de l'antiga Roma Modifica el valor a Wikidata
PeríodeRepública Romana Modifica el valor a Wikidata
Família
Paresvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata  i valor desconegut Modifica el valor a Wikidata

Marc Valeri Faltó (en llatí Marcus Valerius Falto) va ser un polític i militar romà que va viure al segle iii aC. Formava part de la gens Valèria, i era de la família dels Faltó.

Va ser un dels ambaixadors romans enviats pel senat al rei Àtal I de Pèrgam l'any 205 aC amb la petició de portar la deessa Magna Mater Idaea, identificada amb Cíbele, a Itàlia tal com demanaven els llibres sibil·lins. En aquest moment Valeri Faltó era qüestor, però no es coneix la data del seu mandat. A la tornada va passar per Delfos i en arribar va transmetre el missatge de l'oracle: "el millor home de l'estat ha de donar la benvinguda a la deessa a la seva representació al desembarcar".

Faltó va ser després un dels edils curuls de l'any 203 aC, quan va subministrar gra d'Hispània als pobres per un preu molt baix. El 201 aC va ser pretor amb l'encàrrec de governar la província de Bruttium, i li van donar el comandament de dues legions.[1]

Referències[modifica]

  1. Smith, William (ed.). Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Vol. II. Londres: Taylor and Walton, 1846, p. 135.