Mark Dery

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMark Dery

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement24 desembre 1959 Modifica el valor a Wikidata (64 anys)
Braintree (Massachusetts) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióOccidental College Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballCrítica cultural i periodisme d'opinió Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióperiodista, periodista d'opinió Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Nova York Modifica el valor a Wikidata

Lloc webmarkdery.com Modifica el valor a Wikidata
Facebook: markderywriter Twitter (X): markdery Goodreads author: 133621 Modifica el valor a Wikidata

Mark Dery (nascut el 24 de desembre de 1959)[1] és un autor, conferenciant i crític cultural estatunidenc. Ha estat un dels primers observadors i crítics de la cultura en línia, va ajudar a popularitzar el terme 'culture jamming' i, en general, se li atribueix haver encunyat el terme 'Afrofuturisme' al seu assaig "Black to the Future" al antologia Flame Wars: The Discourse of Cyberculture.[2] Escriu sobre mitjans de comunicació i cultura visual, especialment elements marginals de la cultura per a una gran varietat de publicacions, des de Rolling Stone a BoingBoing.

Primera vida i educació[modifica]

Dery va néixer a Boston, Massachusetts. Va créixer a Chula Vista (Califòrnia).[3] Va obtenir un BA de l'Occidental College el 1982. És de descendència anglo-irlandesa-escocesa amb alguna ascendència francesa.[4]

Ensenyament[modifica]

Del 2001 al 2009, Dery va ensenyar crítica dels mitjans, periodisme literari i l'assaig al Departament de Periodisme de la Universitat de Nova York.[5]

El gener de 2000, va ser nomenat membre distingit del canceller a la Universitat de Califòrnia, Irvine.[6] A l'estiu de 2009, va ser becat en residència a l'Acadèmia Americana de Roma, Itàlia.[7] El 2017, va ensenyar "Estètica fosca" (el gòtic, el grotesc, l'inquiet, l'abjecte i altres estètiques transgressores) a la Universitat Yale.[8]

Carrera d'escriptor[modifica]

Un dels primers col·laboradors de l'estudi de la cibercultura i els efectes culturals de l'era digital, Dery ha escrit per a The New York Times Magazine, The Atlantic Monthly, The Washington Post, Lingua Franca, The Village Voice, Rolling Stone, Spin, Wired, Salon.com, BoingBoing, i Gabinet, entre altres publicacions. Els llibres de Dery inclouen monografies com Escape Velocity: Cyberculture at the End of the Century (1996), així com l'antologia editada Flame Wars: The Discourse of Cyberculture (1994) i una col·lecció d'assajos, I Must Not Think Bad Thoughts: Drive-By Essays on American Dread, American Dreams (2012). Escape Velocity i I Must Not Think Bad Thoughts han estat traduïts a altres llengües.

Mark Dery parlant a Arse Elektronika 2007

El 1990, l'article de Dery al New York Times "The Merry Pranksters and the Art of the Hoax" va oferir una discussió inicial als mitjans de comunicació de la pràctica del "culture jamming" per part d'una generació emergent d'activistes.[9]

A Flame Wars, Dery es pregunta, en un assaig titulat "Black to the Future," per què "tan pocs afroamericans escriuen ciència-ficció, un gènere en què les trobades properes amb l'Altre (l'estrany en una terra estranya) sembla únic per les preocupacions dels novel·listes afroamericans?"[2] A la peça, Dery entrevista tres pensadors afroamericans: l'escriptor de ciència-ficció Samuel R. Delany, l'escriptor i músic Greg Tate, i la crítica cultural Tricia Rose, sobre diferents dimensions crítiques de l'afrofuturisme, i és en el seu assaig introductori a "Black to the Future" que Dery encunya el terme "Afrofuturisme", que ara ocupa un lloc destacat als estudis de tecnocultura negra.[2] El defineix així:

« "La ficció especulativa que tracta temes afroamericans i aborda les preocupacions afroamericanes en el context de la tecnocultura del segle xx, i, de manera més general, la significació afroamericana que s'apropia d'imatges de tecnologia i d'un futur millorat protèticament, podria, per manca d'un terme millor, anomenar-se afrofuturisme."[2] »

L'assaig de Dery "Cotton Candy Autopsy: Deconstructing Psycho Killer Clowns" a The Pyrotechnic Insanitarium: American Culture on the Brink (1999) és la seva lectura atenta del meme del "pallasso malvat".

El 2018, Dery va publicar una biografia de l'artista i il·lustrador Edward Gorey, titulada Born to Be Posthumous: The Eccentric Life and Mysterious Genius of Edward Gorey. Àmpliament ressenyat,[10][11][12][13][14][15] el llibre és la primera biografia de l'excèntrica figura, posant les creacions idiosincràtiques de Gorey en un context més personal.[16]

Llibres[modifica]

Referències[modifica]

  1. Contemporary Authors Online, s.v. "Mark Dery" (accessed February 12, 2008).
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Yaszek, Lisa. "Afrofuturism, Science Fiction, and the History of the Future". Socialism and Democracy, vol.20, no.3, November 2006, pp.41–42.
  3. «In Search of Ancient Astronauts: A Requiem for the Space Age», Summer 2005.
  4. «Bad Thoughts & The Politics Of The Polysyllabic: An Interview With Mark Dery», 07-04-2012.
  5. «Journalism at NYU». Arxivat de l'original el 6 abril 2008. (accessed February 12, 2008).
  6. «Archived copy». Arxivat de l'original el 2013-01-09. "UC Irvine library website." (Accessed December 20, 2013).
  7. [1] "V2_Institute for Unstable Media." (Accessed December 20, 2013)
  8. "Bio/Photos? Arxivat 2019-12-23 a Wayback Machine.. Mark Dery website. Retrieved May 31, 2019.
  9. DeLaure, Marilyn, and Moritz Fink. "Introduction". In Culture Jamming: Activism and the Art of Cultural Resistance, edited by Marilyn DeLaure and Moritz Fink. NYU Press, 2017, p. 7.
  10. Szalai, Jennifer «A New Biography Takes On Edward Gorey, a Stubborn Enigma and Master of the Comic Macabre» (en anglès). The New York Times, 28-11-2018.
  11. Acocella, Joan «Edward Gorey's Enigmatic World» (en anglès). The New Yorker, 03-12-2018.
  12. «Edward Gorey: master of the macabre» (en anglès americà), 08-12-2018.
  13. «More chains than clank | The unclubbable Edward Gorey» (en anglès britànic).
  14. «Book review: Born to be Posthumous: The Eccentric Life and Mysterious Genius of Edward Gorey by Mark Dery» (en anglès).
  15. ; November 28, 2018 Updated; 2018; Pm, 6:42«Godfather of Goth: 'Born to Be Posthumous,' a biography of Edward Gorey» (en anglès americà).
  16. Gottlieb, Robert «Superb Oddities: Robert Gottlieb Reviews a Biography of Edward Gorey» (en anglès). The New York Times, 31-12-2018.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mark Dery