Marquesat de Samà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de títol nobiliariMarquesat de Samà
Primer titularAntoni Samà i Urgellés
ReiAmadeu I d'Espanya
Data16 de maig de 1872
Actual titularCarles Xavier de Samà i Genicio

El Marquesat de Samà és un títol nobiliari espanyol,[1] concedit el 16 de maig de 1872, pel rei Amadeu I, a Antoni Samà i Urgellés, propietari i industrial de Vilanova i la Geltrú (Barcelona), nebot del marquès de Marianao i cavaller de l'Ordre d'Isabel la Catòlica.

Antoni Samà i Urgellés,[2][3] es va dedicar als negocis que la seva família posseïa a Espanya i a Cuba, on va passar uns anys. També es va involucrar en la política local de Vilanova i la Geltrú, la seva ciutat natal, on era propietari de diverses finques i va participar en la creació d'algunes indústries. El 1868, pertanyia al Partit Progressista, i va donar suport a Víctor Balaguer perquè representés a les Corts al districte de Vilanova i la Geltrú durant gairebé totes les legislatures entre 1869 i 1889. Per intercessió de Balaguer, el 16 de maig de 1872,[4] Amadeu I li concedir el marquesat de Samà. El 1878, al constituir-se la societat per a la construcció del ferrocarril de Barcelona a Vilanova, va ser vocal de la Junta.

Marquesos de Samà[modifica]

  • Antoni Samà i Urgellés (1819-1890), I marquès de Samá[5] i cavaller de l'Ordre d'Isabel la Catòlica. Va contreure matrimoni amb Ramona Torrents i Higuero. El va succeir el seu fill:
  • Antoni de Samà i Torrents (- 1904), II marquès de Samà.[6] El va succeir el seu germà:
  • Joan de Samà i Torrents (- 1905), III marquès de Samà.[7] El va succeir, per rehabilitació,[8] el 1993,[9] el seu net:
  • Carles Xavier de Samà i Genicio, IV marquès de Samà.[10]

Referències[modifica]

  1. A. A. de Cadenas y López y V. Cadenas y Vicent (comps.). Elenco de grandezas y títulos nobiliarios españoles. Madrid: Instituto Salazar y Castro Ediciones, 2003. 
  2. «Antonio Samá Urgellés».
  3. Bibl.: F. X. Puig Rovira. Diccionari biogràfic de Vilanova i la Geltrú. Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, 2003. 
  4. «concessió del títol».
  5. «Antonio Samá Urgellés, I Marqués de Samá».
  6. «Antoni de Samà i Torrents, II Marqués de Samá».
  7. «Joan de Samà i Torrents, III Marqués de Samá».
  8. «Sol·licitud de la rehabilitació».
  9. «Concessió de la rehabilitació».
  10. «Carles Xavier de Samà i Genicio, IV Marqués de Samá».