Martín Puye Topepé

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMartín Puye Topepé
Biografia
Naixement1940 Modifica el valor a Wikidata
Bioko (Guinea Equatorial) Modifica el valor a Wikidata
Mort14 juliol 1998 Modifica el valor a Wikidata (57/58 anys)
Presó Playa Negra (Guinea Equatorial) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortMort no natural Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatGuinea Equatorial Guinea Equatorial
Grup ètnicBubi
Es coneix perCondemnat a 26 anys de presó per la revolta bubi de 1998
Activitat
OcupacióEmpresari i polític
Partit MAIB

Martín Puye Topepé (Baney, Bioko, 194014 de juliol de 1998) va ser un polític equatoguineà vinculat al Moviment per a l'Autodeterminació de l'Illa de Bioko (MAIB).

Biografia[modifica]

Va freqüentar l'escola elemental en el seu llogaret natal, Baney.

En 1961 va emigrar a Espanya per finalitzar els estudis d'electromecànica prop del Centre n. 1 de Formació Professional Accelerada de Madrid. A mitjan anys seixanta va crear l'empresa PUYGASA (Puye i Gabilondo, S.A.) en la branca de l'electromecànica. Aquesta companyia va participar en l'electrificació d'una part de Malabo.

La seva activitat política es va intensificar a partir dels anys vuitanta, quan va ser escollit alcalde de Baney, càrrec que va haver d'abandonar per no seguir la línia política del règim de Teodoro Obiang.

En 1993 va ser membre i fundador del Moviment per a l'Autodeterminació de l'Illa de Bioko (MAIB), signant del "Manifest Bubi de 1993" i membre-portaveu de la Junta Representativa, màxim òrgan d'aquest moviment.

Va ser detingut després dels fets del 21 de gener de 1998, condemnat a 26 anys de presó en la presó Playa Negra va morir a mà de les forces governamentals el 14 de juliol de 1998.[1] Es van produir protestes en l'àmbit polític espanyol després de la seva mort,[2] i es va convocar a Madrid una concentració en la seva memoria.[3]

Referències[modifica]