Michèle Vergne

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMichèle Vergne

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement29 agost 1943 Modifica el valor a Wikidata (80 anys)
L'Isle-Adam (França) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióÉcole normale supérieure de jeunes filles
Universitat de París Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiClaude Chevalley i Jacques Dixmier Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballMatemàtiques, anàlisi matemàtica i teoria de la representació Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtica, professora d'universitat Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Obra
Estudiant doctoralLisa Mantini, Devra Garfinkle, Alberto Arabia, Sianka Bamba, Peter Andrew Dourmashkin, Pascale Harinck, Gérard Lion, Paul-Emile Paradan, Jyotirmoy Sengupta i Eric Vasserot Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeVictor Kac Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webwebusers.imj-prg.fr… Modifica el valor a Wikidata

Michèle Vergne (L'Isle-Adam, Val d´Oise, 29 d'agost de 1943) és una matemàtica francesa especialitzada en anàlisi i teoria de representació.

Vida i obra[modifica]

Michèle Vergne va estudiar de 1962 a 1966 a l'École Normal Supérieure de noies, que avui en dia forma part de l'ENS. Va escriure la seva tesina l'any 1966 amb Claude Chevalley, titulada Variété des algèbres de Lie nilpotents i la seva tesi doctoral l'any 1971 sota la supervisió de Jacques Dixmier (Recherches sur LES groupes et les algèbres de Lie) a la Universitat de París. És actualment Directora de Recerca al CNRS.

Vergne va treballar en la construcció de les representacions unitàries dels grups de Lie utilitzant òrbites coadjuntes de les àlgebres de Lie. Va demostrar una fórmula de la suma de Poisson generalitzada (anomenada fórmula de Poisson-Plancherel), que és la integral d'una funció en òrbites adjuntes amb les seves integrals de transformació de Fourier en coadjunts d'òrbites "quantitzades".

A més, va estudiar la teoria d'índexs d'operadors diferencials el·líptics i les seves generalitzacions en la cohomologia equivalent. Amb Nicole Berline, es va convertir en un vincle entre les fórmules de punt fix Atiyah-Bott i la fórmula de caràcter Kirillov, en 1985.[1] La teoria té aplicacions en la física (per exemple, en alguns treballs d'Edward Witten).

També va treballar en la geometria de nombres; més específicament, en el nombre de punts enters en els poliedres convexos.

Amb Masaki Kashiwara, va formular una conjectura sobre l'estructura combinatorial de les àlgebres envolvents de les àlgebres de Lie.

Des de 1997, és membre de la Académie des sciences. Va rebre el Prix Ampère l'any 1997. És membre de l'Acadèmia Americana de les Arts i les Ciències. L'any 1992, va donar una conferència plenària al primer Congrés Europeu de Matemàtiques a París (sota el títol Cohomologie equivariante et formules de caracteres). Al 2006 va pronunciar una conferència plenària al Congrés Internacional de Matemàtiques a Madrid (sobre Aplicacions de Cohomologia Equivariant) i al 1983 va ser oradora convidada en el ICM de Varsòvia (Formule de Kirilov et Indice de l'opérateur de Dirac). Al 2008 va ser professora visitant Emmy-Noether a la Universitat de Göttingen. A més, és membre de la Societat Americana de Matemàtiques.

Michèle Vergne va estar casada amb Victor Kac. Tenen una filla, Marianne Kac-Vergne, professora de civilització nord-americana a la universitat de Picardie.

Selecció de publicacions[modifica]

Referències[modifica]

  1. American Journal Mathematics, Bd. 107, S. 1159

Enllaços externs[modifica]