Miguelromeroïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralMiguelromeroïta

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaMnMn₂Mn₂(AsO₄)₂(HAsO₄)₂·4H₂O
EpònimMiguel Romero Sanchez (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusSterling Hill (en) Tradueix, Ojuela mine (en) Tradueix i Gozaisho mine (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriafosfats
Nickel-Strunz 10a ed.8.CB.10
Nickel-Strunz 9a ed.8.CB.10 Modifica el valor a Wikidata
Dana39.2.1.4
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 18,0300(10) Å; b = 9,2715(5) Å; c = 9,7756(5) Å; β = 96,266(2)°
Grup puntual2/m - prismàtica
Grup espacialb2/b
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2008-066
Any d'aprovació2009
SímbolMig Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La miguelromeroïta és un mineral de la classe dels fosfats, que pertany al grup de la hureaulita. Rep el nom en honor de Miguel Romero Sánchez (Oaxaca, Mèxic, 1926 - Tehuacán, Pueblo, Mèxic, 8 de gener de 1997), químic, polític i filantrop. El premi Miguel Romero està organitzat per la Tucson Gem and Mineral Society.

Característiques[modifica]

La miguelromeroïta és un arsenat de fórmula química MnMn₂Mn₂(AsO₄)₂(HAsO₄)₂·4H₂O. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2009. Cristal·litza en el sistema monoclínic. És l'anàleg amb manganès de la sainfeldita.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la miguelromeroïta pertany a «08.CB - Fosfats sense anions addicionals, amb H₂O, només amb cations de mida mitjana, RO₄:H₂O = 1:1» juntament amb els següents minerals: serrabrancaïta, hureaulita, sainfeldita, vil·lyael·lenita, nyholmita, fluckita, krautita, cobaltkoritnigita, koritnigita, yvonita, geminita, schubnelita, radovanita, kazakhstanita, kolovratita, irhtemita i burgessita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descrita a partir de les mostres obtingudes a tres localitats: la mina Gozaisho, situada a la ciutat d'Iwaki, dins la prefectura de Fukushima (Japó); la mina Ojuela, a Mapimí (Durango, Mèxic); i la mina Sterling, al districte miner de Franklin (Nova Jersey, Estats Units). A banda d'aquests tres indrets també ha estat descrita a les mines Jote i Veta Negra, situades al districte miner de Pampa Larga, a Atacama (Xile). Els exemplars de la mina Veta Negra es van etiquetar originalment com a villyaellenita.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Miguelromeroïta
  1. «Miguelromeroite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 22 abril 2021].