Mordechai Rachamim

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMordechai Rachamim

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(he) מרדכי רחמים Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1r abril 1946 Modifica el valor a Wikidata (78 anys)
Iraq Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Tel Aviv Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióparacaigudista militar Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Branca militarShin Bet Modifica el valor a Wikidata
Esportparacaigudisme Modifica el valor a Wikidata

Mordechai Rachamim (Iraq, 1 d'abril de 1946) és un ex-militar i ex-vigilant de seguretat de vol israelià, que assassinà l'activista del Front Popular per a l'Alliberament de Palestina Abdel Mohsen Hassan, durant l'atac al vol El Al 432 que la guerrilla perpetrà el 18 de febrer de 1969 a l'aeroport de Zuric.[1] En un judici espectacular davant de jurat a Winterthur fou absolt.

Rachamim fou entrenat per a ser sergent paracaigudista de les Forces de Defensa d'Israel. Durant el procés judicial fou defensat per l'advocat Georges Brunschvig. Després de quatre setmanes de presó preventiva, Rachamim fou alliberat sota condició de garantia de declaració de l'estat d'Israel, la paraula d'honor de l'acusat perquè es tornés a posar a disposició de les autoritats suïsses en qualsevol moment, i el pagament d'una fiança de 100,000 francs suïssos (uns 93,000 marcs alemanys d'aleshores).[2][3] Després del seu retorn, Rachamim fou rebut a Jerusalem com un heroi i la Primera ministra Golda Meir va nomenar-lo el seu vigilant de seguretat personal.[2] El cas fou descrit als països àrabs com un escàndol i tensà les relacions diplomàtiques amb Suïssa.[4]

Referències[modifica]

  1. Kohn, David. «The Safest Airline. A Secure Example Set By Israel's El Al» (en anglès). CBS News, 15-01-2002. [Consulta: 28 novembre 2018].
  2. 2,0 2,1 «Personalien: Christian Barnard, Heinz Kühn, Gustav Heinemann, Günter Graß, Hansheinrich Schmidt, Hans Filbinger, Mordechai Rachamim, Golda Meir» (en alemany). Der Spiegel, 19-05-1969. [Consulta: 28 novembre 2018].
  3. «Die Haftentlassung Mordechai Rachamims» (en alemany). Neue Zürcher Zeitung, pàg. 2.
  4. «Memòria confidencial de M. Gelzer de 28 febrer 1969: «Atac al vol El Al 432» (Klotener Attentat)» (en alemany). Dodis.ch. [Consulta: 28 novembre 2018].

Enllaços externs[modifica]