Moviment d'Independència de Mindanao

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióMoviment d'Independència de Mindanao
Dades
Nom curtMIM, MIM i MIM Modifica el valor a Wikidata
Tipusprograma de recerca
nationalist movement (en) Tradueix Palawan, Eastern Sabah Security Zone (en) Tradueix, Mindanao Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticapolítica exterior independent Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació 1r maig 1968Jabidah massacre (en) Tradueix
20 novembre 2023Q17510383, Q112666394Pagalungan Modifica el valor a Wikidata
FundadorDatu Udtog Matalam (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Períodehistory of the Philippines (1965–1986) (en) Tradueix
Segona Guerra Freda
history of the Philippines (1986–present) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Persona rellevantPantaleón Álvarez Modifica el valor a Wikidata
Part deprotests against Bongbong Marcos (en) Tradueix
history of Sabah (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

El Moviment d'Independència de Mindanao (Mindanao Independence Movement) fou una organització política del sud de les Filipines.

Jóves estudiants van decidir crear el 1962 un moviment d'alliberament dels musulmans del sud de Filipinas i finalment fou format (1 de maig de 1968) després d'una matança feta per militars filipins (massacre de Jabidah). Estava dirigit per un governador provincial, Datu Udtog Matalam, i es va dir Mindanao (després Muslim) Independence Movement (MIM). Un dels caps, Rashid Lukman, amb l'ajut de Tun Mustapha, Ministre en cap de Sabah, va poder obrir un camp d'entrenament amb 90 musulmans (anomenats moros) a Sabah, l'any 1970, amb els quals Datu Udtog Matalam, el seu fill, Sultan Haroun Al-Rashid Lucman de Lanao, i el seu cunyat Salipada Pendatun, van formar la Bangsa Moro Liberation Organization.

Entre aquestos 90 homes hi havia Nur Misuari que el 1973 es va separar definitivament de l'organització i va encapçalar el Front d'Alliberament Nacional Moro (Moro National Liberation Front) i la branca militar, la Bangsa Moro Army.

La bandera era de tres franges horitzontals vermella, blanca i groga. La franja blanca era el doble que les altres. Al centre una mitja lluna i estel i a l'esquerra la paraula "Allah" i a la dreta "Akbar", tot en color groc (daurat)