Mudhàffar-ad-Din Zanguí ibn Mawdud

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMudhàffar-ad-Din Zanguí ibn Mawdud

Mudhàffar-ad-Din Zanguí[1] ibn Mawdud fou el segon atabeg salghúrida de Fars. Va succeir el seu germà Mudhàffar-ad-Din Súnqur ibn Mawdud.

Va derrotar a alguns membres de la família que s'oposaven a la successió, va adoptar el lakab de Muzaffar al-Din, i va reconèixer la sobirania seljúcida. Va rebutjar una intervenció de la branca seljúcida de Kirman i en general va passar el seu regnat lluitant.

Va morir al castell d'Oskovan, prop d'Ishtakhr, a tot tardar el 1178/1179 (algunes fonts donen entre 1174 i 1176) i el va succeir el seu fill Tekla.

Notes[modifica]

  1. Zanguí és un nom turquès amb un so [g] inexistent en àrab, que en aquesta llengua habitualment es representa amb la lletra kaf ([k]) —o amb una lletra derivada d'aquesta, گ, usada per transcriure el so [g]—, raó per la qual és també habitual la transcripció Zankí, més fidel a l'arabització del nom. És també habitual la transcripció Zangí, però és desaconsellable perquè per a una catalanòfon la "g" seria llegida amb el so [ʒ] en lloc de [g]. La forma turca moderna —i en alfabet llatí— d'aquest nom és Zengi.