Mulassa de Solsona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre la Mulassa de Solsona. Vegeu-ne altres significats a «Mulassa (desambiguació)».
Infotaula gegantMulassa de Solsona
Mulassa de Solsona a la Festa Major, 2012
Any1691
PoblacióSolsona
DetallsNo té ball propi.

La Mulassa és un element del folkore de Solsona. La figura actual de la Mulassa és una còpia extreta de la peça de 1691 -que encara es conserva-, que va haver-se de substituir a causa del gran pes del cap inicial de 21 kg, que va canviar-se per un d'igual de 5 kg. Per confirmar la seva antiguitat, a dins del cap s'hi conserva encara un tros de paper d'una restauració amb data de 1700.

A més del seu valor històric, un dels actors d'interès de la Mulassa és el de ser l'única de la seva tipologia que apareix cavalcada a la península Ibèrica. Aquest costum de bestiari cavalcat és més propi de les zones franceses. El genet solsoní s'anomena Antoniu Ricu, que segons diu la tradició popular va anar a fer les amèriques i va tornar amb una certa fortuna -i corria per la ciutat amb un havà. Tot i no tenir ball propi, col·labora en la cercavila i la "Roda de foc" amb els seus fuets.

Referències[modifica]

  • Masana, Heribert. 50 singulars de la festa. Petita guia de figures singulars de Catalunya, 2015. ISBN 978-84-92745-44-9. 

Enllaços externs[modifica]

Plantilla:Infotaula bestiariSolsona