Museu de Liechtenstein

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Museu de Liechtenstein
Imatge
Dades
TipusMuseu d'art i col·lecció Modifica el valor a Wikidata
Construcció29 març 2004 Modifica el valor a Wikidata
Obertura2004 Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaViena (Àustria) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióFürstengasse 1 Modifica el valor a Wikidata
Map
 48° 13′ 21″ N, 16° 21′ 34″ E / 48.2225°N,16.3594°E / 48.2225; 16.3594
Lloc webpalaisliechtenstein.com Modifica el valor a Wikidata
Facebook: palaisliechtenstein Twitter (X): liechtensteinat Instagram: palaisliechtenstein LinkedIn: palais-liechtenstein Youtube: UCTVzoOfClTI60PZgNo1BydA Modifica el valor a Wikidata

El Museu de Liechtenstein (Liechtenstein Museum) és un museu d'art privat a Viena, Àustria. Conté gran part de la col·lecció d'art dels seus propietaris, la Família del Príncep de Liechtenstein, governants del principat de Liechtenstein. Inclou importants obres d'art europees, formant una de les col·leccions privades d'art més importants del món. El seu ítem culminant és el retrat de Leonardo da Vinci de Ginebra de Benci, que va ser adquirit el 1967 per la National Gallery of Art de Washington, DC.

El museu, que originalment estava obert al públic des de principis del segle xix fins a l'Anschluss de 1938, tenia diverses ubicacions, incloent-hi el Liechtenstein Garden Palace (Gartenpalais) a la Fürstengasse 1 al 9è districte de Viena (Alsergrund) i el Liechtenstein City Palace (Stadtpalais) al Bankgasse 9 del primer districte de Viena (Innere Stadt). El museu es va reobrir el 29 de març de 2004 al jardí del palau, però després de lluitar amb un nombre baix de visitants, el novembre de 2011 va ser tancat per visites habituals del públic. Segons el lloc web oficial del Garden Palace, "els aspectes més destacats de les col·leccions principesques es poden veure exclusivament com a part d'un paquet d'esdeveniments o d'una visita guiada prèviament reservada".[1]

Alguns objectes de la col·lecció s’han enviat a exposicions itinerants a museus d’altres països, especialment als Estats Units. En particular, les exposicions es munten regularment al Kunstmuseum Liechtenstein de Vaduz, que altrament és una galeria per a una col·lecció d'art moderna donada al principat de Liechtenstein per la família governant. Altres obres de la col·lecció omplen els palaus i residències de la Família de la Princesa a Liechtenstein i Àustria.

Vicenzo Fanti va elaborar un catàleg dels artistes (amb breus biografies) que apareixia a la galeria a l'època del príncep Joseph Wenzel.[2]

Palau del jardí de Liechtenstein[modifica]

Palau del jardí de Liechtenstein pintat el 1759 per Bernardo Bellotto

El Gartenpalais va ser construït pel príncep Johann Adam Andreas de Liechtenstein, que va encarregar el seu disseny i construcció a Domenico Egidio Rossi; la carcassa es va acabar el 1700.[3] La decoració pintada al Gartenpalais va ser aportada per Marcantonio Franceschini, Antonio Bellucci, Andrea Pozzo i Johann Michael Rottmayr. L'escultura provenia de Giovanni Giuliani i el seu estudi i l'estuc de l'estucador Santino Bussi.

Obres d'art (selecció)[modifica]

Referències[modifica]

 

  1. «Guided Tours - Palais Liechtenstein». palaisliechtenstein.com.
  2. Fanti, Vincenzo. Compendio delle vite de'pittori, scultori e d'altri artefici le di cui famose opere formano la prescrita celebre galleria di sua altezza Giuseppe Wenceslao, principe regnante della casa di Lichtenstein (en italià). G.T. de Trettner, 1767. 
  3. The history of the construction is in Günter Passavant, Studien über Domenico Egidio Rossi und seine bauküstlerische Tätigheit innerhalb des süddeutschen und österreichischen Barok(Karlsruhe: Braun) 1967:109-23.