Naveta de Biniac Oriental

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Naveta de Biniac Oriental
Imatge
Dades
TipusNaveta d'enterrament Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaAlaior (Menorca) Modifica el valor a Wikidata
Map
 39° 54′ 54″ N, 4° 10′ 43″ E / 39.9151°N,4.1785°E / 39.9151; 4.1785
Bé d'interès cultural
Data10 setembre 1966
IdentificadorRI-51-0003121

La naveta de Biniac Oriental és una naveta d'enterrament o funerària on es van realitzar inhumacions col·lectives durant l'edat del bronze. S'hi accedeix des de la carretera general de Maó a Ciutadella de Menorca. Al punt quilomètric 8,1 hi ha un desviament a l'esquerra que condueix a la zona coneguda com l'Argentina. Just a l'entrada es troba la naveta de Biniac oriental, dins de les instal·lacions del Lloc de Menorca.

Característiques[modifica]

La naveta de Biniac Oriental és de planta circular, amb exterior en talús, construït amb grans blocs desbastats col·locats horitzontalment: el que es coneix com a tècnica o construcció ciclòpia,[1] que trobem a molts altres edificis de la prehistòria de Menorca. La porta s'obre al sud del monument. En època desconeguda (recentment, segons escriu Hernández Sanz a principi de segle xx) s'hi va adossar a la zona sud un mur de pedra seca que cobreix i oculta el parament sud.

Un corredor llarg dona accés a la càmera ovalada, construïda amb un parament irregular d'aproximació de filades i coberta amb lloses horitzontals.

Les dimensions que té són: longitud exterior 11,10 m; amplària exterior 10,70 m; longitud interior 3,90 m; amplària interior 2,30 m.

S'ha plantejat que les navetes amb aquestes característiques, anomenades navetes de tipus intermedi, estarien a mig camí entre els sepulcres megalítics i les navetes de planta allargada, que serien de cronologies més avançades.

L'arqueòloga María Luisa Serra Belabre, en la dècada dels anys seixanta del segle xx, va fer una petita excavació a la part superior, sense resultats. En la càmera tampoc s'han pogut recuperar restes arqueològiques, ja que es va reutilitzar des d'antic com a refugi per al bestiar i es va buidar tot el seu sediment. No obstant això, a través d'excavacions realitzades en altres navetes sabem que aquests edificis servien per sebollir els membres d'una família o una petita comunitat a mesura que anaven morint. Els cossos s'acompanyaven generalment d'una sèrie d'objectes, relacionats amb les creences en la vida després de la mort.

Període cronològic: Aproximadament 1500-1000 a.C. (edat del bronze).

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Gornés S., S. La naveta de Biniac L'Argentina Oriental. In AA.DD., Historia de las Islas Baleares. (en castellà). Volum 16: Patrimonio histórico y artístico. El Mundo-El Dia de Baleares / Edicions de Turisme Cultural, 2006. 
  • Plantalamor, L.; López, A. La naveta occidental de Biniac-Argentina, (Alayor-Menorca). (en castellà). Noticiario Arqueológico Hispánico, 1983. 
  • Serra M.L., M.L.. La naveta oriental de Biniac (Alayor-Menorca) (en castellà). Pyrenae, 1965. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Naveta de Biniac Oriental