Nig

Infotaula de geografia físicaNig
TipusRegió històrica Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaArmènia Modifica el valor a Wikidata
Map
 40° 58′ 46″ N, 44° 23′ 10″ E / 40.979448°N,44.386075°E / 40.979448; 44.386075

Nig fou un districte de l'Airarat a l'antiga Armènia, a la part nord-est de la província. El districte de Varazhnuniq depenia de Nig. La capital fou Artavazdan. Limitava a l'est amb el Varazhnuniq que el separava del país dels Sevordiq i Gardman (a la província d'Uti); al nord el districte de Tashrats Sephakanutium al Gugarq; a l'oest el Xirak; i al sud l'Aragadzotn.

Fou possessió dels Gentuni i després dels Pahlavuní.

Ashot IV Qadj va preparar el 1021 un atemptat contra el rei però el seu lloctinent Apirat Pahlavuní, quan anava a portar-lo a terme, va tenir pietat del rei caigut en un parany i el va alliberar. Apirat, home de confiança d'Aixot, es va haver de retirar a Dvin amb l'emir shaddàdida Abul Uswar de Dvin i Gandja, que algun temps després el va fer matar (els seus fills Abdeljahap i Vasak foren salvats pell lloctinent Sari i portats a Ani on el rei els va tornar els feus hereditaris del pare al districte de Nig). Vasak fou nomenat gran sparapet (generalíssim).

Poc temps després Armènia va patir l'atac dels dailemites o musafírides, i el gran sparapet Vasak Pahlavuní i el seu fill Gregori (més tard conegut com a Gregori Magistros) els van fer front al districte de Nig. El pare, avançat amb poques forces, va escapar ferit de la lluita i fou mort per un malefactor quan descansava de camí de tornada a les seves línies.