Niu de metralladores de Granyena de Segarra

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Niu de metralladores de Granyena de Segarra
Imatge
Dades
TipusFortificació Modifica el valor a Wikidata
Localitzat en l'àrea protegidaEspai Natural Protegit de Granyena Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XX Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Altitud545 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaGranyena de Segarra Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCamí de Granyena de Segarra a Tàrrega Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 37′ 17″ N, 1° 12′ 35″ E / 41.62143°N,1.2098°E / 41.62143; 1.2098
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC33098 Modifica el valor a Wikidata

El Niu de metralladores de Granyena de Segarra és una obra de Granyena de Segarra (Segarra) inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

És una construcció situada al final de la carena, d'ampla perspectiva que controla un llarg tram del camí que va de Granyena de Segarra a Verdú. L'obra presenta un conjunt format per una doble construcció militar: les trinxeres obertes a terra on se situaven la guarnició militar en carregada de controlar i defensar el lloc, i l'estructura emprada per aixoplugar les metralladores que constitueix el niu pròpiament dit.

Trinxera

A l'extrem de la carena, situat a l'angle d'aquesta, trobem una estructura de planta rodona, mig soterrada i amb coberta plana camuflada exteriorment en un amuntegament de pedres i terra. L'accés al seu interior es fa a partir d'una estructura allindada situada sota el nivell de terra, accessible a partir d'unes escales de pedra. Al seu interior, hi ha obertura rectangular suficient gran per visualitzar l'objectiu i situar el tub de metralladora. Exteriorment l'edifici queda perfectament integrat dins de l'espai natural. Ambdós costats de l'edifici, resseguint un tram de carena, es disposen les trinxeres dels soldats. Aquestes se'ns presenten obertes a partir d'una rasa, atalussada amb un mur de pedra pel costat on es recolzaven els soldats que controlaven la situació estratègica.[1]

Per arribar-hi convé anar pel camí de Granyena de Segarra a Tàrrega, Cruïlla a mà esquerra direcció Pleta del Foguet i sempre seguint pel camí de la dreta. Travessar a peu un camp d'ametllers en direcció a la carena, tot just passada una zona de matolls i alzines. Camí situat entre la pleta del Foguet i la pleta del Carbonell.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Niu de metralladores de Granyena de Segarra
  1. 1,0 1,1 «Niu de metralladores de Granyena de Segarra». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 26 agost 2015].