Noctilionoïdeus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Noctilionoïdeu)
Infotaula d'ésser viuNoctilionoïdeus
Noctilionoidea Modifica el valor a Wikidata

Ratpenat cuacurt sedós (Carollia brevicauda)
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreChiroptera
SuperfamíliaNoctilionoidea Modifica el valor a Wikidata
Gray, 1821
Nomenclatura
Ortografia originalNoctilionidae Modifica el valor a Wikidata
Famílies

Els noctilionoïdeus (Noctilionoidea) són una superfamília formada per quatre famílies de ratpenats. Les famílies dels mormoòpids, els mistacínids i els ratpenats pescadors estan formades per poques espècies, en contraposició a la família dels fil·lostòmids que és una família molt nombrosa formada per 56 gèneres i més de 150 espècies.

Taxonomia[modifica]

L'estreta relació entre els fil·lostòmids, els mormoòpids i els ratpenats pescadors s'ha reconegut durant molt de temps (Simmons i Geisler, 1998), i malgrat que alguna vegada els mormoòpids han estat considerats una subfamília dels fil·lostòmids, Smith la va elevar el 1972 al nivel de família. Les dades disponibles donen suport a una relació de tàxons germans entre Mormoopidae, Phyllostomidae i Noctilionidae.[1][2]

Ha estat recentment que s'ha associat a la família dels mistacínids amb les altres tres famílies. Aquesta família (Mystacinidae) va estar situada històricament amb els molòssids i/o vespertiliònid,[3] tot i que les dades morfològiques han estat concloents pel que fa a les afinitats exactes d'aquesta petita família. No obstant això, les dades immunològiques[4] i d'hibridació d'ADN[5] suporten fortament la ubicació dels mistacínids dins dels noctilionoïdeus. Kirsch et al. van suggerir que Mystacina es tractava d'un clade germà de tots els altres noctilionoïdeus, una hipòtesi compatible amb les dades morfològiques disponibles.

Descripció[modifica]

Les espècies que formen part de la superfamília dels noctilionoïdeus comparteixen entre ells dos trets:

  • El múscul hioglòs s'origina des dels costats, formant dues làmines simètriques i separades per un espai.[6]
  • Les famelles tenen un clítoris allargat.[6]

Molts d'aquests ratpenats tenen ornamentacions facials molt inusuals al nas, la barbeta i als llavis, a més d'altres projeccions a la regió labio-nasal.

Dieta[modifica]

La dieta dels noctilionoïdeus varia molt entre les seves espècies, amb espècies especialitzades principalment en insectes, altres animals (rosegadors, ocells i altres ratpenats), nèctar, pol·len, fruits o sang.

Gèneres[modifica]

Els noctilionoïdeus es classifiquen de la següent manera:

Referències[modifica]

  1. Van Valen, 1979
  2. Simmons, 1998
  3. Simmons and Geisler, 1998
  4. Pierson, 1986
  5. Kirsch et al., in press
  6. 6,0 6,1 Tree of Life web project (Noctilionoidea)(anglès)

Enllaços externs[modifica]