Paradoxa de les patates

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Visualització de la paradoxa de les patates: Les boles blaves representen el 99% i la bola taronja el 1% sòlid (esquerra). Per doblar el ratio de solid respecte aigua a 1:49, la quantitat d'aigua es redueix en 49 per mantenir la mateixa quantitat de sòlid (figura central). Això és equivalent a doblar la concentració de sòlid (dreta).
Les patates blanques contenen aproximadament un 79% d'aigua;[1] L'agar-agar és un 99% aigua.[2]

La paradoxa de les patates és un càlcul matemàtic que té un resultat contraintuïtiu.

Descripció[modifica]

La paradoxa s'ha descrit així

Tu tens 100 kg de patates, dels quals el 99% és aigua. Les deixes deshidratar fins que siguin el 98% aigua. Quant pesen ara?

Al llibre "The Universal Book of Mathematics" presenta el problema de la següent forma:[3]

Fred porta a casa 100 lliures de patates, que (per ser patates matemàtiques) consisteixen en un 99% d'aigua. Les deixa deshidratar tota la nit i passen a ser un 98% d'aigua. Quin és el seu nou pes? La resposta és 50 lliures.

A la classificació de Quine de paradoxes, la paradoxa de les patates és una paradoxa verídica.

Explicacions senzilles[modifica]

Mètode 1[modifica]

Una explicació senzilla és considerar que inicialment el pes de la no-aigua és l'1% del total. Llavors ens podem preguntar: 1 kilo és el 2% de quants kilograms? Per què aquest percentatge sigui el doble, el pes total ha de ser la meitat.

Mètode 2[modifica]

100 kg de patates, 99% aigua (de pes) vol dir que hi ha 99 kg d'aigua i 1 kg de sòlid. És un ratio de 1:99.

Si l'aigua baixa al 98%, llavors el sòlid passa a ser el 2% del sòlid. El ratio 2:98 es pot reduir a 1:49. Com que el sòlid encara pesa 1 kg, l'aigua pesarà 49 kg, fent un total de 50 kg de pes.

Explicacions usant àlgebra[modifica]

Mètode 1[modifica]

Després d'evaporar l'aigua, la quantitat total romanent x conté 1 kg de sòlid de patates i (98/100)x d'aigua. L'equació és:

que resulta ser x = 50 kg.

Mètode 2[modifica]

El pes de l'aigua en les patates fresques és .

Si és el pes de l'aigua perdut per les patates al deshidratar-se llavors és el pes de l'aigua que queda a les patates. Per tant:

Expandint i simplificant es te

Restant de cada costat:

I resolent

Que dona que l'aigua perduda és

I el pes de les patates deshidratades és

Implicacions[modifica]

La resposta és la mateixa sempre que la concentració del sòlid es dobla. Per exemple, si les patates fossin originalment un 99.999% d'aigua, reduint el percentatge a 99.998% també es dividiria el pes per dos.

Referències[modifica]