Parir en el segle XXI

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaParir al segle XXI
Fitxa
DireccióClaudia Reig
ProduccióClaudia Reig, Dani Fabra i Àlex Badia
ProductoraBarret Cooperativa
Dades i xifres
País d'origenPaís Valencià Modifica el valor a Wikidata
Estrena2020
Idioma originalcatalà
castellà Modifica el valor a Wikidata

Lloc webhttps://parir.apuntmedia.es/

Parir al segle XXI (2020) és un webdocumental valencià dirigit per Claudia Reig i produït per la companyia Barret Cooperativa amb el suport d'À Punt Mèdia i el Laboratori d'Innovació Audiovisual de RTVE, Lab RTVE.[1]

És un format nadiu per a ordinadors, telèfon mòbil i tauleta, i està allotjat en una plataforma web lligada a les pàgines i aplicacions d'À Punt i de Televisió Espanyola. Compta en versions valenciana,[2] castellana[3] i anglesa.[4] El projecte també incorpora un pòdcast.[5]

Sinopsi[modifica]

El webdoc acompanya sis dones embarassades que acudeixen a l'hospital de la Plana, situat a Vila-real, per afrontar la fase final de la gestació i el part. Durant unes setmanes, s'assisteix a les classes prepart i a les consultes ginecològiques; posteriorment aplega el moment del part, i es tanca amb el postpart, quan la mare i el nadó apleguen a casa.

Durant tot el procés, la càmera entrevista les sis protagonistes, les quals conten els seus sentiments, vivències i reflexions a cada pas. Totes elles escullen un model d'embaràs i part respectuós i lliure de violència obstètrica, en el que la dona és qui posa les condicions mitjançant un document que recull les seues decisions sobre l'acompanyament a l'habitació, l'ús d'anestèsies i fàrmacs, el lloc del part... És, doncs, un exemple de bones pràctiques mèdiques.

Interactivitat[modifica]

En tant que webdocumental, el projecte de Barret Cooperativa és interactiu i permet, entre altres aplicatius, ampliar les informacions dels procediments mèdics mostrats en pantalla amb materials i vídeos complementaris a cura de facultatius. Una altra opció és variar entre la versió normal i una versió Covid-19 -interpretada per una de les embarassades- en que mostra com funciona aquest model en la pandèmia. Quant a multimèdia, la plataforma de Parir al segle XXI anima les gestants a emplenar el seu propi document d'embaràs respectuós o ofereix dades estadístiques sobre els naixements a l'Estat espanyol.

Premis i reconeixements[modifica]

Parir al segle XXI ha estat reconegut amb el Premi Webby[6] i el Premi Webby del públic com a Millor Disseny Responsiu per a Dispositiu Mòbil.[7] Va ser finalista al World Press Photo Digital Storytelling Contest,[8] premi Online Journalism Awards en la categoria d'Excel·lència i Innovació en Narrativa Visual Digital per a sales de redacció menudes,[9] entre d'altres.

Referències[modifica]

  1. «'Parir al segle XXI', d'À Punt Mèdia, rep el Webby Award al millor disseny responsiu». À Punt Mèdia, 19-05-2021 [Consulta: 16 agost 2022].
  2. «Part respectat. Parir al segle XXI. Descobreix-ho en À Punt Mèdia.». [Consulta: 10 gener 2023].
  3. «Parto respetado. Parir en el Siglo 21. Descúbrelo en LAB RTVE» (en castellà). [Consulta: 10 gener 2023].
  4. «Respect of women in childbirth. Birth in the 21st Century. LAB RTVE» (en anglès). [Consulta: 10 gener 2023].
  5. «Escuchar Parir en el siglo 21» (en castellà). [Consulta: 10 gener 2023].
  6. «The Webby Awards 2021» (en anglés). [Consulta: 10 gener 2023].
  7. Navarro, Neus «'Parir en el siglo XXI', el documental valenciano que pone el foco en la intimidad del parto». La Vanguardia, 29-05-2021 [Consulta: 16 agost 2022].
  8. «Birth in the 21st Century | World Press Photo». [Consulta: 10 gener 2023].
  9. «Birth in the 21st Century» (en anglès americà). [Consulta: 10 gener 2023].