Perucetus colossus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPerucetus colossus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreArtiodactyla
FamíliaBasilosauridae
GènerePerucetus
EspèciePerucetus colossus Modifica el valor a Wikidata
Giovanni Bianucci, 2023

Perucetus colossus és una espècie extinta de cetaci de la família dels basilosàurids que visqué durant l'Eocè mitjà. Se n'han trobat restes fòssils al Perú. Es tracta de l'única espècie del gènere Perucetus.[1] Les estimacions de la seva mida en fan un candidat a l'animal més pesant de tots els temps, superant potser fins i tot el rorqual blau.[2] Les extrapolacions de les seves dimensions, basades en tretze vèrtebres, quatre costelles i un os del maluc fragmentari, suggereixen que podria haver assolit un pes de 320 tones, mentre que la seva llargada, de 17-20 metres, hauria estat clarament menor a la del rorqual blau.[3]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Entrada «Perucetus colossus» de la Paleobiology Database (en anglès). [Consulta: 4 agost 2023].
  2. Bianucci, G.; Lambert, O.; Urbina, M.; Merella, M.; Collareta, A.; Bennion, R.; Salas-Gismondi, R.; Benites-Palomino, A.; Post, K.; Muizon, C. d.; Bosio, G.; Di Celma, C.; Malinverno, E.; Pierantoni, P. P.; Villa, I. M.; Amson, E. «A heavyweight early whale pushes the boundaries of vertebrate morphology» (en anglès). Nature, 2023. DOI: 10.1038/s41586-023-06381-1.
  3. Salvans, A. «Troben les restes del que podria ser l'animal més pesant que ha existit mai». MónPlaneta, 3 agost 2023. [Consulta: 4 agost 2023].