Plaça de l'Ajuntament (Vílnius)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de vial urbàPlaça de l'Ajuntament

Modifica el valor a Wikidata
Tipusplaça Modifica el valor a Wikidata
Situació
Entitat territorial administrativaCentre històric de Vílnius (Lituània) Modifica el valor a Wikidata
Map
 54° 41′ N, 25° 17′ E / 54.68°N,25.29°E / 54.68; 25.29
Vista actual de la plaça

La Plaça de l'Ajuntament (en lituà: Rotušės aikštė) es troba al final del carrer Pilies en un centre tradicional de comerç i esdeveniments de Vílnius, capital de Lituània.

En ella s'organitzen nombrosos concerts i atraccions, fires anuals com la Fira Kaziukas així com les celebracions de les dates importants de l'estat. El principal arbre de Nadal del país s'instal·la aquí.

Història[modifica]

Ja al segle xv la plaça estava envoltada per petites botigues. Amb l'expansió de la ciutat i el desenvolupament del comerç, aquest nombre va augmentà. La majoria venien productes de la carn i sal. Se sap que totes aquestes botigues no podien transferir-se lliurement, ja que tot estava estrictament regulat. Les operacions a la plaça de l'ajuntament estaven restringides com, amb la prohibició que els jueus instal·lessin allà les seves botigues. També estava prohibit comprar productes a les vores de les carreteres per després vendre'ls més cars a la plaça, això era una mesura per evitar que a causa de l'escassetat d'alguns productes, en alguns temps, com els cereals, assolissin preus superiors. Qualsevol violació d'aquestes regles eren castigades amb multes, assotaments, empresonament i confiscació de la mercaderia. Els béns confiscats eren donats a diversos hospitals.

Seguint l'exemple establert en altres ciutats, Vílnius va accedir al Dret de Magdeburg.[1] Els drets van ser concedits per als comerciants en ruta a través de Vílnius que podien aturar-se a la capital per vendre els seus productes en un mercat. El 1503, a causa del gran nombre de comerciants estrangers a la ciutat, es va construir una casa especial per al seu allotjament, al lloc que actualment ocupa la Filharmònica Nacional. Tenien habitacions per als comerciants i els seus seguicis i els locals per emmagatzemar les seves mercaderies, així com espai per als cavalls, carro i trineus. Les estrictes regulacions també es van imposar als comerciants i gremis respecte de la construcció de les parades del mercat i la participació en esdeveniments de la ciutat.

Moltes de les atraccions i esdeveniments s'organitzaven a la plaça, com les actuacions dels ossos, comediants i acròbates que viatjaven, i diverses comparses. Els misteris o actuacions semireligioses, també van ser populars.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. „Senoji Vilniaus rotušė“ Arxivat 2012-12-16 a Wayback Machine. (Portalas „Menas dvaruose“) (lituà)
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Plaça de l'Ajuntament