Plaça

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Plaça del Mercadal de Balaguer.

Una plaça és un espai obert a la intersecció de dos o més carrers. Moltes vegades és un espai de reunió o celebració. Trobem aquesta paraula en molts idiomes: place en francès, plaza en espanyol, piazza en italià, plaza en l'anglès dels Estats Units. També pot ser una plaça de bous.

Les places s'originen a l'àgora grega i hereden d'ella el sentit de lloc de reunió per a la vida pública. Per això sovint el mercat itinerant té lloc a la plaça i es deixa un espai davant dels ajuntaments. Moltes places a Catalunya porten el nom del Mercadal, en referència al mercat. Les places són presents a diferents cultures, des de l'europea a la xinesa o la precolombina.

Tipus de places[modifica | modifica el codi]

Segons la forma, la plaça pot ser quadrangular, com la Plaça Roja de Moscou; irregular, com les places medievals; elíptica, pròpia del barroc italià; circular, com Picadilly Circus; semicircular o allargada. El més habitual és que tinguin un sol nivell, però poden ser esgraonades com la de la Mare de Déu a València.

Segons si estan envoltades d'edificis per totes bandes o predomina l'espai buit, les places són tancades o obertes. Es denominen places de cementiri les que van sorgir com a espai de respecte davant una construcció religiosa.

Places famoses[modifica | modifica el codi]