Plebania de Santa Maria de Montblanc

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Plebania de Santa Maria de Montblanc
Imatge
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle xviii-XIX
Característiques
Estil arquitectònicEclecticisme
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMontblanc (Conca de Barberà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPl. de l'Església. Montblanc (Conca de Barberà)
Map
 41° 22′ 38″ N, 1° 09′ 40″ E / 41.377187°N,1.161157°E / 41.377187; 1.161157
IPA
IdentificadorIPAC: 12801

La Plebania de Santa Maria de Montblanc és una obra del municipi de Montblanc (Conca de Barberà) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Es tracta d'un edifici de dues plantes amb coberta de terrat. La planta baixa és centrada per una porta amb un adovellat fals i dues finestres laterals en forma de fornícula. En el pis superior, tres obertures amb sengles balcons. Al cos central s'accedeix per unes escales. Les falses dovelles es prolonguen en el segon pis, amb un element sobresortint i llis que s'esdevé l'únic element "culte" del disseny de la façana, que podríem descriure d'estil neoclàssic-popular.[1]

Història[modifica]

Des del segle xv el rector de la parròquia de Santa Maria de Montblanc rep el tractament de plebà. La plebania o rectoria està situada al costat de la façana principal de l'església, i va ser construïda entre 1886 i 1890, conjuntament amb l'edifici veí dels jutjats. És un casal de línies clàssiques amb elements derivats del gòtic civil, com els guardapols amb mènsules dels tres balcons.[2][3]

Referències[modifica]

  1. «Plebania de Santa Maria de Montblanc». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 12 novembre 2015].
  2. «Plebania (Montblanc - La Vila - Conca de Barberà)». Pobles de Catalunya. [Consulta: 13 novembre 2015].
  3. Rosselló, Meritxell «El Plebà, una dignitat eclesial de més de 800 anys». Agència Cristiana de Notícies, novembre 2014 [Consulta: 13 novembre 2015].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Plebania de Santa Maria de Montblanc