Pleiospilos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPleiospilos Modifica el valor a Wikidata

Pleiospilos nelii Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreCaryophyllales
FamíliaAizoaceae
SubfamíliaRuschioideae
GènerePleiospilos Modifica el valor a Wikidata
N.E.Br., 1925
Tipus taxonòmicPleiospilos bolusii Modifica el valor a Wikidata

Pleiospilos és un gènere de plantes suculentes de la família de les aïzoàcies (Aizoaceae) que comprèn entre 20 i 40 espècies, oriünd de Sud-àfrica. Està emparentat amb el gènere Lithops. El seu nom deriva de el grec pléios (molts) i Spilos (taques).[1][2]

Pleiospilos ruoxii, flor.

Característiques[modifica]

Aquestes plantes consisteixen en un parell de fulles molt suculentes i oposades, gairebé semiesfèriques i aplanades en el seu cim (entre 2 a 3 cm), amb una gran esquerda entre les dues. El seu color recorda al del granit, entre verd mitjà a fosc o en algunes espècies gris i cobertes de petits punts o taques més fosques o grisenques. Aquests fulls tan sols duren una estació, a la fi de l'estiu es marceixen i del centre sorgeix un altre parell de fulles noves. La tija és tan curta que no és visible sobre la terra. De l'escletxa central sorgeixen les flors de color salmó, groc o daurat, d'uns 7 cm formades per una densa massa d'estams grocs al centre i multitud d'estrets pètals. Floreixen a l'estiu o tardor, i s'obren al vespre.

Cultiu[modifica]

Com totes les suculentes, Pleiospilos són molt sensibles a l'excés d'humitat. Són excel·lents plantes d'interior o hivernacle en latituds fredes (la temperatura mai ha de descendir dels 5 o 7 °C), sempre que se'ls procuri un substrat molt porós, poc reg, sobretot en l'època de repòs, quan requereixen sequedat quasi total i una posició assolellada, encara que toleren també una mica d'ombra.

Taxonomia[modifica]

Referències[modifica]

  1. Pleiospilos a PlantList
  2. «Pleiospilos». Conservatori i Jardí Botànic de Ginebra: Flora africana. [Consulta: 25 juliol 2011].