Polidactília

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaPolidactília
Radiografia d'una mà dreta amb duplicació del dit cor. modifica
Tipustrastorn congènit, malformació congènita d'extremitat, non-syndromic polydactyly, syndactyly and/or hyperphalangy (en) Tradueix, malformation des doigts (fr) Tradueix i malaltia Modifica el valor a Wikidata
Especialitatgenètica mèdica Modifica el valor a Wikidata
Patogènia
Associació genèticaLMBR1 (en) Tradueix i GLI3 (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-11LB78 Modifica el valor a Wikidata
CIM-10Q69
CIM-9755.0
CIAPL82 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
OMIM603596
DiseasesDB24853
MedlinePlus003176 Modifica el valor a Wikidata
eMedicinederm/692
MeSHD017689 Modifica el valor a Wikidata
Orphanet2913 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0152427 Modifica el valor a Wikidata
DOIDDOID:1148 Modifica el valor a Wikidata
Radiografia d'un peu esquerre amb polidactília.

La polidactília (del grec πολυ « poly » = «molt» i δάκτυλος « daktylos » = «dit») és un trastorn genètic on un humà o animal neix amb més dits a la mà o al peu dels que li corresponen (regularment un dit més).

Aquest trastorn pot ser causat per una aberració cromosòmica, com la síndrome de Patau (trisomia del parell 13), però també pot presentar-se naturalment per un sol gen. És recomanable realitzar almenys un examen físic buscant altres alteracions que facin sospitar d'algun trastorn genètic.

El dit addicional és generalment un petit tros de teixit fi i suau. De vegades conté os sense articulacions; ocasionalment el dit es troba complet i funcional. El dit extra se sol situar després del petit, menys freqüentment al costat del polze i inusualment entremig d'altres dits. Sol ser una bifurcació d'un dit normal, i poques vegades neix del canell com els altres dits.

Aquesta condició afecta a 1 de cada 500 nadons nascuts vius,[1] encara que la freqüència augmenta en certs grups (com els Amish a causa de l'efecte fundador).

Notes[modifica]

  1. Greene, Alan. «Preguntes freqüents sobre la polidactília» (en anglès). www.drgreene.com, 30-07-2008. [Consulta: 19 abril 2022].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Polidactília