Pont Vell de Gironella

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Pont Vell
Imatge
Dades
TipusPont Modifica el valor a Wikidata
Construcció1389 Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXIV
Característiques
Estat d'úsbon estat Modifica el valor a Wikidata
Estil arquitectònicGòtic
TravessaLlobregat Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaGironella (Berguedà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióGironella, sobre el riu Llobregat
Map
 42° 02′ N, 1° 53′ E / 42.03°N,1.88°E / 42.03; 1.88
IPA
IdentificadorIPAC: 3331
Gironella de nit
El Pont Vell i el seu entorn

El Pont Vell de Gironella o Pont Gòtic és un pont d'origen medieval sobre el riu Llobregat que constitueix el principal accés per a vianants al nucli antic de la vila de Gironella (el Berguedà) des del marge dret del riu. L'entorn del pont és un indret emblemàtic de la vila.

Descripció[modifica]

Pont gòtic format per sis ulls de mida diversa, actualment en ús per a pas de vianants, del qual només es conserva la construcció original d'una part a causa de les transformacions i de l'efecte destructiu de les riuades. El pont travessa el Llobregat aprofitant una roca central del riu, on reposa, i dona accés al nucli antic de la vila. El sector de llevant és format per un arc lleugerament apuntat i un de més petit rebaixat, tots dos construïts amb carreus de pedra sense escairar units amb morter.[1] Sobre la roca hi ha tres arcs més petits de maó i l'accés a llevant, reconstruït més recentment, té l'arc més baix però de més llum. Només dos dels ulls són els originals gòtics, els de llevant (més propers a l'accés al poble vell); la resta van ser afegits al llarg del temps. Cal destacar que una escala permet l'accés a la roca on s'assenten diversos pilars que sostenen el viaducte.[2] Segons fotografies d'inicis del segle xx, el pont tenia dues seccions diferents, que no estaven unides: els dos arcs de llevant arrencaven de la roca central del riu, començant amb una petita corba, fins a l'entrada del poble vell; i des de la riba de ponent a la roca central hi havia un pont més petit, d'una sola arcada, de factura més recent o bé reconstruït, de finals del segle xviii. A la roca central, i al costat de l'inici de la secció vella del pont, hi havia una creu de pedra, segons sembla, aixecada pels picapedrers que van construir el pont nou.[3]

Història[modifica]

El pont gòtic fou construït inicialment a mitjan segle xiv pels barons de Pinós. El trobem documentat l'any 1389 en un document que fa referència a les obres d'arranjament del pont.[4]

Abans de la construcció d'aquest pont, l'únic accés possible a la vila des de l'altra banda del Llobregat era el del pont romànic de Sant Marc, a cal Bassacs, conegut també com a pont del Diable. Amb aquesta obra s'obrí un nou portal, el del pont, a les muralles de la vila, ja que permetia un accés més ràpid i millor al castell i al petit nucli urbà.[1] La riuada de 1982 malmeté considerablement el sector de ponent, que ja era refet del segle xviii.[5] Aleshores es feu necessari arranjar-lo, es van reconstruir els arcs de mig punt fets amb maó sobre la roca central i també el gran arc rebaixat.

Entorn i utilització[modifica]

Als anys 90 del segle XX es va arranjar l'entorn del riu i s'hi van construir dues rescloses, la primera de les quals embassa l'aigua creant un estany navegable on es pot practicar piragüisme o pesca, i que és actualment un indret natural per a la protecció de la flora i la fauna.[6] Al mateix temps aquest entorn s'utilitza per diversos actes socials, com per exemple l'arribada dels Reis de l'Orient i inici de la cavalcada, la nit del 5 de gener, ja que els Reis i els seus patges arriben en barca pel riu. Un altre acte destacat és l'espectacle L'onze de setembre i Gironella, que organitza el grup de teatre la Gresca des del 2001, amb la participació de 200 voluntaris del poble, i del qual se se'n solen fer dues funcions anuals amb un total de 2.000 espectadors. L'obra es representa a l'aire lliure sobre les roques del riu, davant del pont.[7]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pont Vell de Gironella
  1. 1,0 1,1 «Pont Gòtic - Pont Vell». pat.mapa. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 13 febrer 2015].
  2. «Pont Vell». Festa Catalunya.
  3. Cent imatges per a la història. Gironella, 1885-1973. Gironella: Associació Cultural El Vilatà, 1993. ISBN 8447702138. 
  4. «Llocs d'interès». Ajuntament de Gironella. [Consulta: 13 febrer 2015].
  5. Solé, Carme; Lapuerta, Magda; Gallet, Josep «Situació històrica de les riuada del novembre». L'Erol, 4, 1983, pàg. 20-35.
  6. «Parcs i zones de lleure». Ajuntament de Gironella. [Consulta: 13 febrer 2015].
  7. Màrquez, P. «'L'Onze de Setembre i Gironella' espera assolir els 2.000 assistents». Regió 7, 11-09-2009.