Premi LSC de Foment de la Llengua de Signes Catalana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentPremi LSC de Foment de la Llengua de Signes Catalana
Tipusguardó Modifica el valor a Wikidata
Vigència2015 Modifica el valor a Wikidata - 
LocalitzacióCatalunya (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Conferit perDepartament de Cultura Modifica el valor a Wikidata

Lloc webllengua.gencat.cat… Modifica el valor a Wikidata

El Premi LSC de Foment de la Llengua de Signes Catalana és un guardó, creat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que vol reconèixer persones, entitats i iniciatives que contribueixen al foment, la difusió i el prestigi de la llengua de signes catalana.

Aquest premi forma part dels guardons oficials de la Generalitat en relació amb la projecció i el foment de les llengües de Catalunya, com els premis Pompeu Fabra per al català i el premi Robèrt Lafont, de promoció de la llengua occitana. El premi LSC de foment de la llengua de signes catalana té caràcter biennal i s'atorga en tres categories: a una persona signant per la seva trajectòria, a una entitat i a una iniciativa que hagin destacat en el foment i la recerca sobre la llengua de signes catalana. El premi es atorgat per un jurat format per 6 membres, entre representants de la Generalitat de Catalunya i del sector, entre els quals la Federació de Sords de Catalunya (FESOCA), la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, així com representants dels col·lectius de pares i mares de persones sordes i de persones sord-cegues.[1][2]

Premiats[modifica]

  • 1a edició (2015):[3]
    • Categoria de persona signant en LSC: el professor Juan Frigola i Masclans, per la seva trajectòria en el foment de la llengua de signes catalana.
    • Categoria d'entitat que ha destacat en el foment de la LSC: l'Escola Tres Pins de Barcelona.
    • Categoria d'iniciativa, projecte, estudi o recerca de foment de la LSC: la televisió digital Webvisual TV.
  • 2a edició (2017):[4]
    • Categoria de persona signant en LSC: Josep M. Segimon i Valentí, professor i activista de la llengua de signes catalana (LSC).
    • Categoria d'entitat que ha destacat en el foment de la LSC: el Casal de Sords de Barcelona.
    • Categoria d'iniciativa, projecte, estudi o recerca de foment de la LSC: la sèrie web Peixos.
    • La fundadora de l'Associació de Sords de Sabadell, Elena Mateu, traspassada a finals de 2015, fou guardonada a títol pòstum.
  • 3a edició (2019):[5][6]
    • Categoria de persona signant en LSC: Mercè Calafell i Carrasco.
    • Categoria d'entitat que ha destacat en el foment de la LSC: el Centre Recreatiu Cultural de Persones Sordes de Barcelona (CERECUSOR).
    • Categoria d'iniciativa, projecte, estudi o recerca de foment de la LSC: Santiago Frigola Segimon, professor, estudiós, divulgador i impulsor de nombroses iniciatives de difusió de la LSC.
  • 4a edició (2022):[7]

Referències[modifica]

  1. «Creació d'un Premi LSC de Foment de la Llengua de Signes Catalana. El guardó vol reconèixer persones, entitats i iniciatives que contribueixen al foment, la difusió i el prestigi de la llengua de signes catalana». VilaWeb, 08-05-2015 [Consulta: 25 abril 2021].
  2. «El Premi de Foment a la Llengua de Signes Catalana, un guardó compartit. Juntament amb els premis Pompeu Fabra per al català i el premi Robèrt Lafont de promoció a la llengua occitana, el Premi de Foment a la Llengua de Signes Catalana té com a objectiu promocionar i fomentar les llengües a Catalunya». Núvol, 20-06-2015 [Consulta: 25 abril 2021].
  3. «El Departament de Cultura lliura el I Premi LSC de Foment de la Llengua de Signes Catalana». Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, 03-06-2015 [Consulta: 25 abril 2021].
  4. «El Govern lliura els guardons de la 2a edició dels Premis de Foment de la Llengua de Signes Catalana». Diari de la Discapacitat, 30-06-2017 [Consulta: 25 abril 2021].
  5. «Premis de foment de la llengua de signes catalana». El Punt Avui, 14-01-2020 [Consulta: 25 abril 2021].
  6. «Mercè Calafell, CERECUSOR i Santiago Frigola, guardonats amb el III Premi LSC de Foment de la Llengua de Signes Catalana». Generalitat de Catalunya, 13-01-2020. Arxivat de l'original el 25 d’abril 2021 [Consulta: 25 abril 2021].
  7. «Garriga reivindica a las persones sordas y sordociegas como "ejemplo" de compromiso e implicación» (en castellà). Diario Alerta, 26-01-2022. [Consulta: 15 abril 2023].[Enllaç no actiu]

Enllaços externs[modifica]