Quartet de corda núm. 1 (Smetana)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula obra musicalQuartet de corda núm. 1

Modifica el valor a Wikidata
Forma musicalcomposició per a quartet de corda Modifica el valor a Wikidata
Tonalitatmi menor Modifica el valor a Wikidata
CompositorBedřich Smetana Modifica el valor a Wikidata
Creació1876 Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació1880 Modifica el valor a Wikidata
Musicbrainz: 16f98641-799b-42b4-8d5a-4195a59baf34 IMSLP: String_Quartet_No.1,_JB_1:105_(Smetana,_Bedřich) Allmusic: mc0002363014 Modifica el valor a Wikidata

El quartet de corda núm. 1 (De la meva vida, en txec: Z mého života) en mi menor, escrit el 1876, és una composició de música de cambra romàntica de quatre moviments composta pel compositor txec Bedřich Smetana.

Moviments[modifica]

Aquest quartet està compost de quatre moviments i la seva execució dura aproximadament una mitja hora.

  1. Allegro vivo appassionato
  2. Allegro moderato a la Polca
  3. Largo sostenuto
  4. Vivace

Anàlisi[modifica]

Fou compost entre octubre i desembre de 1876, dos anys després del seu retir per la sordesa. Aquest quartet és un exemple del pragmatisme de Smetana dins d'una concepció i ús lliberals de les formes clàssiques. El programa és el balanç dramàtic d'un home destrossat en la plenitud de la seva carrera: «És un reflex de la meva vida i de la catàstrofe que significa la sordesa total», escrivia en una carta de començaments de 1879. Considerada primer com una confessió privada, aquesta obra transcendeix els elements personals i constitueix una dramàtica expressió musical del dolor.

El primer moviment, Allegro vivo appassionato, en forma de sonata modificada, presenta dos temes, el del «destí» i el dels «anhels de joventut», i -segons Smetana- «expressa la meva inclinació juvenil envers l'art, l'atmosfera romàntica, l'anhel inaprehensible cap a alguna cosa que no puc expressar ni definir, i també una espècie de premonició de la meva futura desgràcia». La coda del moviment descriu els brunzits que ferien l'orella del músic. Les danses tenen el seu lloc reservat en l'Allegro moderato alla polca, records de la seva feliç joventut. El Largo sostenuto pretén descriure el seu primer amor mitjançant un malenconiós lirisme, que no exclou episodis de diversa índole, canvis d'ànim i inserció de cançons. El quart moviment, Vivace, descriu l'entusiasme pel descobriment de la identitat musical nacional i tracta temes txecs diversos en una atmosfera d'alegria creadora, fins a l'arribada de la desgràcia: successió de vivaces temes dansaires fins a la sobtada presència d'acords ostinatos i ombrívols.

Smetana inaugurà amb aquesta obra i amb la de 1883 una tradició al seu país que va donar fruits tan importants com els quartets d'Antonín Dvořák.

Referències[modifica]

  • Los grandes compositores Tom núm. 4. Editorial Salvat.