Quatre llibertats (Unió Europea)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Les quatre llibertats de la Unió Europea són els principis que porten a la creació i manteniment d'un mercat interior comú. Aquestes es refereixen a la lliure circulació de mercaderies, de capital, de servei i de persones i s'apliquen a tots els Estats membres de la Unió Europea. La lliure circulació de béns o mercaderies és l'inici de tot el procés d'unificació entre els diferents països, la Comunitat Econòmica Europea. La menys desenvolupada atén als serveis.

La lliure circulació de mercaderies suposa la creació d'una unió de duanes, per la qual no es paguen impostos en exportar o importar béns entre els països membres. Aquest acord s'ha ampliat per incloure Andorra o San Marino, ubicats al mig d'una zona lliure de duanes.

La lliure circulació de capitals es va accelerar notablement amb la introducció d'una divisa comuna, l'euro, que simplifica els pagaments i fa equivalents els preus als diferents indrets, ja que s'estalvia molt de temps i diners per no haver de canviar de moneda en creuar la frontera.

La lliure circulació de serveis provoca que qualsevol persona pugui oferir el seu treball en un altre país sense haver de sol·liictar visats específics. L'extensió a l'empresa ha provocat alguns conflictes amb les legislacions estatals, en fase d'harmonització.

La lliure circulació de persones implica que un membre de la UE pugui viatjar a un altre sense requerir permís però també que hi pugui establir-se o estudiar, ja que es declara que és ciutadà europeu, amb els mateixos drets i obligacions arreu, establerts a partir del Tractat de Maastricht. S'hi han unit països veïns com Noruega, Islàndia i Suïssa.