Ranxo de Vidreres

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentRanxo de Vidreres
TipusFesta popular
DataDimarts de Carnaval
TemaEscudelles, Ranxos i Sopes Històriques
LocalitzacióPlaça Lluís Companys de Vidreres
OrganitzadorComissió del Ranxo

Lloc webhttp://www.ranxovidreres.cat

La festa del Ranxo de Vidreres és una tradició popular, que se celebra a l'època de carnestoltes juntament amb el carnaval. Consisteix en l'elaboració d'un àpat popular. La celebració té un origen remot.

Història[modifica]

El document escrit més antic que es coneix és un article del 17 de març del 1895 a “El Distrito Farnense”,[1] concretament a la pàgina 3.[2]

El primer text oficial del Ranxo de Vidreres pertany a una acta del Ple de l'ajuntament de Vidreres del 1916 [3] on s'escriu: "...se acordó que en motivo de temor, que debido a la crisis que atraviesa la población no se recoja lo bastante para verificarla costumbre conocida por el rancho de los pobres en el segundo día de Carnaval, autorizar al Sr. Alcalde para que de los fondos de beneficencias subvencione el referido acto con una cantidad prudencial que no pase de treinta pesetas si después de verificada la colecta lo considera necesario.".

El document fotogràfic més antic són unes instantànies de l'any 1922 capturades pel fotògraf Valentí Fargnoli Annetta. I finalment, el film més antic és de l'any 1933, fet pel Sr. Agustí Fabra i Bofill.

Elaboració [cal citació][modifica]

La festa del Ranxo consisteix en l'elaboració d'un àpat popular cuinat per la Comissió del Ranxo amb els ingredients oferts o comprats amb tot el que es recol·lecta durant la recollida de diumenge pels carrers de la vila i de dilluns a les cases de pagès.

El nombre de peroles ha augmentat al llarg de la història. En les imatges de Fargnoli dels anys 20 i 30 del segle xx, apareixen entre 1 i 3 peroles. Els anys 50 eren 4, i a partir d'aquí el creixement va ser exponencial amb 8 peroles el 1974, 14 peroles el 1982, 24 el 2006, 27 el 2008 i 28 el 2018. Les peroles són propietat de la Comissió del Ranxo malgrat antigament les deixaven els veïns.

Federació d'Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya[modifica]

Aquest tipus d'àpats tradicionals inunden el conjunt del territori català, i reben diferents noms; el Ranxo de Capmany; l'Escudella de Castellterçol, Gelida, La Seu d'Urgell; Lo Ranxo de Ponts i la Sopa de Verges, o la Caldera de Montmaneu, entre molts altres. "Catalunya Bull" [4] (Edicions Sidilla) és el llibre de les sopes, els ranxos i les escudelles populars; de l'escriptora Judit Pujadó i Puigdomènech.

L'associació La Comissió del Ranxo és una de les set associacions fundadores de la Federació d'Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya; que es va fundar el 10 de Novembre del 2018 a Capmany. La resta d'associacions fundadores són: El Ranxo de Capmany, l'Escudella de Castellterçol, La confraria de Santa Llúcia de Gelida, La confraria de Sant Antoni de la Seu d'Urgell, Lo Ranxo de Ponts i La Sopa de Verges.

Els objectius de la Federació són:

  • Ocupar-se de la recerca de la memòria històrica de les Escudelles, Ranxo i Sopes Històriques de Catalunya..
  • Agrupar les entitats històriques del país que tenen la finalitat de preservar el seu àpat patrimonial local.
  • Iniciar un projecte comú de reconeixement més ampli per esdevenir Festa Patrimonial d'Interès Nacional de Catalunya, i cercar el reconeixement de la UNESCO pel patrimoni cultural immaterial.

Referències i bibliografia[modifica]

  1. «El Distrito Farnense» (en castellà). Ministerio de Educación, Cultura y Deporte (Gobierno de España). [Consulta: 4 gener 2019].
  2. «El Distrito Farnense» (en castellà) p. 3. Ajuntament de Lloret de Mar, 17-03-1895. [Consulta: 6 gener 2019].
  3. «Acta Ple Ajuntament de Vidreres» (en castellà). Arxiu de Complement de l'Arxiu Comarcal de la Selva FONS ACSE161-42. Ajuntament de Vidreres, 12-03-1916. [Consulta: 6 gener 2019].
  4. Pujadó, Judit. Catalunya Bull. La Bisbal d'Empordà: Edicions Sidilla, 10-2016, p. 246-253. ISBN 978-84-945041-2-9.