Resolució 1010 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1010 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Srebrenica a Bòsnia i Hercegovina
Identificador de llei o regulacióS/RES/1010 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:3564)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació10 agost 1995 Modifica el valor a Wikidata
1009 Modifica el valor a Wikidata
1011 Modifica el valor a Wikidata
TemaBòsnia i Hercegovina

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1010 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 10 d'agost de 1995. Després de recordar totes les resolucions sobre la situació a l'antiga Iugoslàvia i reafirmant la Resolució 1004 (1995), el Consell va exigir que els serbis de Bòsnia alliberessin a totes les persones detingudes i permetessin l'accés a elles a les organitzacions humanitàries internacionals.[1]

Preocupava al Consell de Seguretat que els serbis de Bòsnia no complissin les seves demandes. Era inacceptable que les zones segures de Srebrenica i Žepa fossin violats per les forces serbobosnianes. La resolució referma el compromís del Consell en una solució negociada dels conflictes a l'antiga Iugoslàvia en la qual la sobirania i integritat territorial dels seus estats fossin respectades i reconegudes mútuamen. També hi havia preocupació per violacions del dret internacional humanitari i la desaparició dels civils a Srebrenica i Žepa.[2] La part sèrbia de Bòsnia va ser condemnada al respecte per no permetre l'accés als civils del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR).

El Consell va exigir que els serbobosnians permetessin a les persones detingudes rebre l'accés del CICR i l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats i respectar els drets de les persones detingudes i va demanar el seu alliberament. Tots els que haguessin comés violacions del dret internacional humanitari serien responsables individualment. Finalment, es va demanar al Secretari General de les Nacions Unides que informés cap a l'1 de setembre de 1995 sobre el compliment d'aquesta resolució.

Referències[modifica]

  1. Kovačević, Slobodanka; Dajić, Putnik. Chronology of the Yugoslav crisis, Volume 3. Institute for European Studies, 1998, p. 172. ISBN 978-86-82057-09-3. 
  2. Sitkowski, Andrzej. UN peacekeeping: myth and reality. Greenwood Publishing Group, 2006, p. 137. ISBN 978-0-275-99214-9. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1010 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.