Resolució 1260 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1260 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Identificador de llei o regulacióS/RES/1260 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:4035)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació20 agost 1999 Modifica el valor a Wikidata
1259 Modifica el valor a Wikidata
1261 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació a Sierra Leona

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1260 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 20 d'agost de 1999. Després de recordar les resolucions 1171 (1998), 1181 (1998) i 1231 (1999) sobre la situació a Sierra Leone, el Consell va enfortir la Missió d'Observació de les Nacions Unides a Sierra Leone (UNOMSIL) fins a 210 observadors militars addicionals.[1]

El Consell de Seguretat va recordar que la resolució 1245 (1999) prorrogava el mandat de la UNOMSIL fins al 13 de desembre de 1999 i va afirmar el compromís de tots els estats de respectar la sobirania, la integritat territorial i la independència de Sierra Leone.

El 7 de juliol de 1999 es va lloar un acord de pau entre el govern de Sierra Leone i el Front Revolucionari Unit (RUF) a Lomé i el país pels seus esforços per aconseguir la pau.[2] El Consell va autoritzar l'expansió de fins a 210 observadors militars per la UNOMSIL, que estarien protegits pel grup de monitorització de l'ECOMOG. A més, va autoritzar l'enfortiment dels elements polítics, civils, informatius, de drets humans i protecció de la infància de la força de manteniment de la pau de la UNOMSIL, inclòs el nomenament d'un diputat Representant Especial del Secretari General i ampliació de l'oficina del representant especial.

El RUF i altres grups armats de Sierra Leone van ser convidats a deixar les armes i també participaren en la desmobilització i els programes de reintegració. El Consell va acollir amb satisfacció que l'acord de pau preveia l'establiment d'una veritat i una comissió de drets humans i l'adopció d'un manifest de drets humans per part de les parts del país. Es necessitava assistència internacional per a les víctimes de guerra i la prestació d'ajuda humanitària, en particular àrees del país inaccessibles als organismes d'ajuda. L'atenció a llarg termini als nens víctimes del conflicte era essencial, i la reconstrucció i rehabilitació del país també era important.

Finalment, el secretari general Kofi Annan havia d'informar sobre la situació al més aviat possible incloent recomanacions per al mandat i estructura de la força UNOMSIL millorada a Sierra Leone.

Referències[modifica]

  1. «Security Council expands role of United Nations in Sierra Leone; more military personnel to join strengthened observer mission». United Nations, 20-08-1999.
  2. Pham, John-Peter. Child soldiers, adult interests: the global dimensions of the Sierra Leonean tragedy. Nova Publishers, 2005, p. 143. ISBN 978-1-59454-671-6. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1260 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.