Resolució 1258 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1258 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Zona de conflicte a l'est de la República Democràtica del Congo
Identificador de llei o regulacióS/RES/1258 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:4032)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació6 agost 1999 Modifica el valor a Wikidata
1257 Modifica el valor a Wikidata
1259 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació a la República Democràtica del Congo

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1258 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 6 d'agost de 1999. Després de reafirmar la Resolució 1234 (1999) sobre la situació a la República Democràtica del Congo, el Consell va autoritzar el desplegament del personal d'enllaç militar a les capitals dels signants de l'Acord d'alto del foc de Lusaka.[1]

Resolució[modifica]

Observacions[modifica]

El Consell de Seguretat era decidit a resoldre la greu situació humanitària a la República Democràtica del Congo per assegurar que totes les persones refugiades i desplaçades podrien tornar a casa amb seguretat. La situació actual va requerir una resposta urgent de les parts del conflicte amb el suport de la comunitat internacional.

Actes[modifica]

La resolució va donar la benvinguda a la signatura de l'acord a Lusaka com a base per a la resolució del conflicte a la República Democràtica del Congo. També va acollir amb beneplàcit un acord de l'alto el foc per part del Moviment per a l'Alliberament del Congo, però estava preocupat perquè el Reagrupament Congolès per la Democràcia encara no havia signat l'acord. A més, malgrat la seva signatura, encara hi havia lluita.[2] L'Organització de la Unitat Africana (OUA) i la Comunitat de Desenvolupament de l'Àfrica Austral (SADC) van ser elogiades pels seus esforços. Totes les parts i grups rebels, en particular, van ser convocades a detenir la lluita i implementar l'Acord d'alto el foc.

El Consell de Seguretat va autoritzar el desplegament de 90 oficials d'enllaç militar de les Nacions Unides a les capitals dels països que van signar l'Acord d'alto el foc, la seu posterior dels principals bel·ligerants del conflicte i la seu provisional de la Comissió Militar Mixta (JMC) que era establerta com a part dels esforços per implementar l'acord.[3]

Es va decidir que els oficials d'enllaç tindrien el següent mandat per als pròxims tres mesos:[4]

(a) establir contactes amb el JMC i signataris de l'acord d'alto el foc;
(b) desenvolupar modalitats per implementar l'Acord d'alto el foc;
(c) proporcionar assistència tècnica al JMC;
(d) proporcionar informació al secretari general Kofi Annan sobre la situació sobre el terreny i sobre una futura presència de les Nacions Unides al país;
(e) procurar garanties de seguretat i cooperació de les parts congoleses.

El secretari general havia designat un representant especial per dirigir l'operació. Es va instar a totes les parts a garantir la seguretat i llibertat de moviment al personal de les Nacions Unides i al personal humanitari i es va demanar al Secretari General que mantingués informat regularment al Consell sobre els esdeveniments a la regió.

Referències[modifica]

  1. «Security Council authorises deployment of UN military liaison personnel to capitals of signatories of agreement on Democratic Republic of Congo». United Nations, 06-08-1999.
  2. Friman, Håkan «The Democratic Republic of Congo: Justice in the aftermath of peace?». African Security Review, 10, 3, 2001.
  3. DeRouen, Karl R.; Heo, Uk Civil wars of the world: major conflicts since World War II, Volume 2. ABC-CLIO, 2007, p. 305. ISBN 978-1-85109-919-1. 
  4. Clément, Jean A. P.. Postconflict economics in sub-Saharan Africa: lessons from the Democratic Republic of the Congo. International Monetary Fund, 2004, p. 48. ISBN 978-1-58906-252-8. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1258 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.