Resolució 1246 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1246 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Medalla de la UNAMET
Identificador de llei o regulacióS/RES/1246 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:4013)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació11 juny 1999 Modifica el valor a Wikidata
1245 Modifica el valor a Wikidata
1247 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació a Timor Oriental
Llengua del terme, de l'obra o del nomllengües sinítiques Modifica el valor a Wikidata

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1246 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat l'11 de juny de 1999. Després de recordar les resolucions anteriors sobre Timor Oriental (Timor Leste), en particular la resolució 1236 (1999) el Consell va establir la Missió de les Nacions Unides a Timor Oriental (UNAMET) per organitzar i dirigir el Referèndum d'Autonomia Especial de Timor Oriental sobre el futur estatut de Timor Oriental, programat per a l'agost de 1999.[1]

El Consell de Seguretat va recordar els acords entre Indonèsia i Portugal sobre un referèndum a Timor Oriental. Va assenyalar amb preocupació la situació "tensa i volàtil" descrita pel secretari general Kofi Annan en el seu informe,[2] i la necessitat de reconciliació entre faccions competidores en el territori.

El Consell autoritza l'establiment de la UNAMET fins al 31 d'agost de 1999 per organitzar i dur a terme un referèndum sobre si la població timoresa oriental acceptava una proposta d'autonomia a l'interior d'Indonèsia o rebutjava l'opció que portaria a la independència del territori.[3] La UNAMET es compondria de 280 policies per assessorar a la Policia Nacional d'Indonèsia i 50 oficials d'enllaç militar per mantenir el contacte amb les Forces Armades Nacionals d'Indonèsia.[4] També constaria d'un component polític responsable del control de les llibertats polítiques, un component electoral responsable de la votació i el registre i un component d'informació responsable d'explicar els termes del referèndum al poble timorès oriental. A més, els governs d'Indonèsia i Portugal van enviar observadors a la regió.

El Consell va instar Indonèsia a tancar un Acord d'Estatut de Forces amb les Nacions Unides; va instar a totes les parts a cooperar amb la UNAMET; i va destacar la responsabilitat d'Indonèsia de proporcionar seguretat durant tot el procés. També va condemnar tota violència i va demanar mesures cap a la desmilitarització. Es va demanar al Secretari General que informés cada 14 dies sobre l'aplicació de la resolució actual.

Referències[modifica]

  1. «Security Council establishes Mission in East Timor to conduct 8 August 'popular consultation' on territory's status». United Nations, 11-06-1999.
  2. Annan, Kofi. «Report of the Secretary-General on the question of East Timor». United Nations, 22-05-1999.
  3. Fischer, Horst; McDonald, Avril; Dugard, John; Gasser, Hans-Peter; Greenwood, Christopher; Fenrick, William; Posse, Hortensia Gutierrez. Yearbook of International Humanitarian Law:, Volume 4; Volume 2001. Cambridge University Press, 2004, p. 238. ISBN 978-90-6704-169-0. 
  4. United Nations. The United Nations and East Timor: Self-Determination Through Popular Consultation. United Nations Publications, 2004, p. 17–18. ISBN 978-92-1-100942-2. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1246 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.