Resolució 1584 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1584 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Identificador de llei o regulacióS/RES/1584 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:5118)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació1r febrer 2005 Modifica el valor a Wikidata
1583 Modifica el valor a Wikidata
1585 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació a Costa d'Ivori

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1584 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat l'1 de febrer de 2005. Després de recordar les resolucions 1528 (2004) i 1572 (2004) sobre la situació a Costa d'Ivori el Consell, en virtut del Capítol VII de la Carta de les Nacions Unides, va enfortir un embargament d'armes contra el país.[1]

Resolució[modifica]

Observacions[modifica]

El Consell de Seguretat va assenyalar que, malgrat els diversos acords polítics, les hostilitats s'havien reprès a Costa d'Ivori en violació de l'acord d'alto el foc de maig de 2003. Els esforços en curs de la Unió Africana i la Comunitat Econòmica dels Estats de l'Àfrica Occidental (ECOWAS) per establir la pau i l'estabilitat van ser elogiats. Va assenyalar que la situació al país continuava representant una amenaça per a la pau i l'estabilitat internacionals a la regió.

Actes[modifica]

El Consell de Seguretat va reafirmar l'embargament d'armes contra Costa d'Ivori. L'Operació de les Nacions Unides a Costa d'Ivori (UNOCI) i les forces franceses van ser autoritzades a vigilar l'execució de l'embargament en cooperació amb un grup d'experts, la Missió de les Nacions Unides a Libèria i la Missió de les Nacions Unides a Sierra Leone i els governs, i disposarien dels articles que violessin l'embargament. A més, es va demanar a les forces franceses que oferissin assistència de seguretat a la UNOCI.

La resolució exigia que les parts de Costa d'Ivori proporcionessin un accés sense restriccions a les forces franceses i de l'UNOCI, demanant als dos que informessin de les dificultats per implementar llurs mandats. Es va demanar al secretari general Kofi Annan que establís un grup de tres experts durant sis mesos per examinar la informació recollida per les forces franceses i UNOCI, Costa d'Ivori i els països regionals sobre el flux d'armes i altra informació.[2] Mentrestant, es va instruir al Govern de Costa d'Ivori i les Forces Nouvelles de Côte d'Ivoire a establir una llista d'armament en el seu poder en un termini de 45 dies.[3]

Finalment, el Consell va expressar la seva preocupació per l'ús i el reclutament de mercenaris en ambdós bàndols, i va demanar el final de la pràctica.

Referències[modifica]

  1. «Security Council strengthens arms embargo on Côte d'Ivoire». United Nations, 01-02-2005.
  2. United Nations. Report of the Security Council: 1 August 2004 – 31 July 2005. United Nations Publications, 2005, p. 3. ISBN 978-92-1-810216-4. 
  3. «Security Council calls for lists of all Côte d'Ivoire Government and opposition armaments». United Nations News Centre, 01-02-2005.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1584 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.