Resolució 1650 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1650 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Burundi
Identificador de llei o regulacióS/RES/1650 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:5341)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació21 desembre 2005 Modifica el valor a Wikidata
1649 Modifica el valor a Wikidata
1651 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació a Burundi

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1650 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 21 de desembre de 2005. Després de recordar la Resolució 1545 (2004) relativa a la situació a Burundi, el Consell va ampliar el mandat de l'Operació de les Nacions Unides a Burundi (ONUB) fins l'1 de juliol 2006.[1]

Resolució[modifica]

Observacions[modifica]

El Consell de Seguretat va elogiar al poble burundès per completar el període de transició on l'autoritat havia estat transferida a governs i institucions democràticament elegides. Va elogiar a la Unió Africana i l'ONUB per les seves contribucions a la transició a Burundi i va animar a les autoritats de Burundi a continuar promovent l'estabilitat del país i la reconciliació nacional.

La resolució va assenyalar la necessitat de la implementació de noves reformes i es va mantenir preocupada per les activitats del Palipehutu. Va reconèixer que, tot i que hi havia una millora en la situació de seguretat, encara hi havia "factors d'inestabilitat" presents a Burundi i la regió dels Grans Llacs d'Àfrica.

Actes[modifica]

Actuant en virtut del Capítol VII de la Carta de les Nacions Unides, el Consell de Seguretat va ampliar el mandat de l'ONUB i va donar la benvinguda als debats entre el Secretari General Kofi Annan i el govern del Burundi pel que fa a la progressiva retirada de la presència de les Nacions Unides en matèria de manteniment de la pau i als ajustaments del seu mandat.[2]

El text va autoritzar la redistribució temporal del personal de policia militar i civil entre l'ONUB i la Missió de les Nacions Unides a la República Democràtica del Congo (MONUC), i va demanar al Secretari General que iniciés converses amb països que aportessin tropes a aquestes missions sobre les condicions per a aquestes redistribucions.

Mentrestant, es va instar al govern de Burundi a finalitzar el procés de desarmament, desmobilització i integració social, i va acollir amb satisfacció la seva voluntat de concloure un acord amb el Palipehutu.[3] Hi havia preocupació per les denúncies de violacions dels drets humans i es va demanar a les organitzacions internacionals que continuessin prestant assistència per al desenvolupament de Burundi.

Referències[modifica]

  1. «Security Council extends mandate of UN Operation in Burundi until 1 July 2006». United Nations, 21-12-2005.
  2. SAPA-AFP «UN prolongs mission in Burundi». Mail & Guardian, 22-12-2005.
  3. Kagwanja, Peter. An encumbered regional power?: the capacity gap in South Africa's peace diplomacy in Africa. HSRC Press, 2009, p. 17. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1650 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.