Roques de Magaró

Infotaula de geografia físicaRoques de Magaró
Imatge
(Imatge amb anotacions)
TipusIndret Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaAbella de la Conca (Pallars Jussà) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 09′ 45″ N, 1° 05′ 00″ E / 42.16261°N,1.08331°E / 42.16261; 1.08331
Dades i xifres
Altitud1.185 m Modifica el valor a Wikidata

Les Roques de Magaró és una formació rocosa de 1.184,9 metres d'altitud del terme municipal d'Abella de la Conca, a la comarca del Pallars Jussà.

Es troba a ponent de la vila d'Abella de la Conca, al sud-est de la Roca de la Coma, a llevant de la Roca de Viella. És al sud-oest del cim de Sarsús.

Als seus peus hi ha el paratge i partida rural de Magaró, on hi havia hagut[1] l'antiga ciutat de Pil·la, de la qual no resten estructures constructives recognoscibles, però, en canvi, sí que els pagesos de la zona han trobat al llarg del temps nombrosos elements d'obra d'època antiga, com fragments de parets amb morter i altres formes utilitzades en la construcció en èpoques antigues, que poden anar de la tardoromana a la medieval. La memòria popular dels habitants d'Abella de la Conca servava el record de l'existència d'un poblat en aquest lloc, cosa que sembla corroborar el mateix topònim.

Etimologia[modifica]

La primera part del topònim és purament descriptiva: es tracta d'unes roques, i d'origen romànic modern. Pel que fa a la segona part, Magaró, que possiblement hauria de ser Magueró, com preveu Joan Coromines en el seu diccionari,[2] es tracta d'un dels pocs arabismes presents a la toponímia pirinenca. Del participi del verb devastar (maharrab), té el significat de zona, vila o lloc devastat. Com es pot deduir, pot ser una referència al poblat destruït que hi hagué en aquest lloc.

Referències[modifica]

  1. Carta arqueològica d'Abella de la Conca. Direcció General del Patrimoni Cultural. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya. [1][Enllaç no actiu]
  2. Coromines, 1996.

Bibliografia[modifica]

  • COROMINES, Joan. "Maguerola". A Onomasticon Cataloniae. V L-N. Barcelona: Curial Edicions Catalanes i Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona, 1996. ISBN 84-7256-844-X.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Roques de Magaró