Rusticiana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRusticiana
Família
CònjugeQuint Aureli Simmac Modifica el valor a Wikidata
FillsGalla (en) Tradueix, Quint Fabià Memmi Simmac Modifica el valor a Wikidata
ParesMemmius Vitrasius Orfitus (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Constantia (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansMemmia (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Rusticiana fou una aristòcrata romana, filla de Memmi Vitrasi Òrfit. Se'n desconeix la data de naixement. Va ser esposa de Quint Aureli Símmac i mare de dos infants, Quint Fabi Memmi Símmac i Galla. Se'n coneix una germana resident a Etrúria.

Poc se'n sap de la seva vida a banda del seu lligam amb la família Símmac. Si que coneixem, però, que va aportar al patrimoni familiar una vila a Baiae, i que Símmac es va veure implicat en un contenciós per evitar la pèrdua d'aquest patrimoni a causa d'un plet contra Òrfit, del qual se'n van fer responsables els seus hereus.[1]

A partir de l'activitat familiar es pot deduir la seva residència a la mansió familiar al munt Celi, a Roma, alternada amb períodes de repòs a d'altres propietats familiars a la Campània. Sidoni Apol·linar testimonia una intervenció activa de Rusticiana en l'obra de Símmac,[2] de manera que se'n podria inferir una formació cultural i literària similar a la que haurien rebut d'altres aristòcrates del moment com Acònia Paulina.

Es desconeix la data de la seva mort, tot i que encara se'n tenen notícies al voltant dels anys 385-386.[3]

Referències[modifica]

  1. Symm. Ep. IX, 150.
  2. Sid. Ap. Ep. II, 10. 5.
  3. Symm. Ep. II, 55.

Bibliografia[modifica]

  • Jones, A. H. M. - Martindale J. R. - Morris J., The Prosopography of the Later Roman Empire, I: A.D. 260-395, Cambridge, 1971.
  • Seeck, O., Q. Aurelii Symmachi opera quae supersunt, MGH aa 6, 1 Berlin, 1883.