Salmonella enterica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuSalmonella enterica Modifica el valor a Wikidata

S. enterica Typhimurium, colònies sobre placa gar Modifica el valor a Wikidata
Dades
MalaltiaFebre paratifoide i febre tifoide Modifica el valor a Wikidata
Tinció de Gramgramnegatiu Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
RegnePseudomonadati
FílumPseudomonadota
ClasseGammaproteobacteria
OrdreEnterobacterales
FamíliaEnterobacteriaceae
GènereSalmonella
EspècieSalmonella enterica Modifica el valor a Wikidata
* (ex Kauffmann & Edwards 1952)
  • Le Minor & Popoff 1987
Subespècies

Salmonella enterica (abans Salmonella choleraesuis) és un bacteri flagelat gram negatiu facultativament anaerobi i membre del gènere Salmonella.[1]

Epidemiologia[modifica]

La majoria dels casos de salmonel·losi són causats per aliments infectats amb S. enterica, la qual sovint infecta els bovins i l'aviram i fins i tot animals domèstics com els gats i els hàmsters[2] s'ha mostrat que són font d'infecció per als humans.

Els ous crus de gallina i oca poden allotjar S. enterica, iniciament en la clara de l'ou, encara que molts ous no estan infectats. A mesura que els ous envelleixen a temperatura d'una habitació la membrana del rovell de l'ou comença a degradar-se i S. enterica es pot estendre al rovell. La refrigeració i la congelació no mata els bacteris, però alenteix de forma substancial o para el creixement del bacteri. La pasteurització i la irradiació dels aliments es fan servir per matar Salmonella de forma comercial en aliments que contenen ous crus com és el cas dels gelats. Els aliments preparats a casa a partir d'ous crus com en la maionesa i algunes galetes i pastissos poden estendre salmonella si no estan adequadament cuits abans del seu consum.

Patogènesi[modifica]

Les proteïnes secretades són de la major importància per la patogènesi de les malalties infeccioses causades per Salmonella enterica. Un important nombre d'adhesines estan presents a Salmonella, i medien per formar un biofilm i contactar amb les cèl·lules hoste. les proteïnes secretades també estan implicades en la proliferació intracel·lular i invasió dins les cèl·lules hoste.[3]

Nomenclatura[modifica]

Salmonella enterica té 6 subespècies, i cadascuna té serovars associats que difereixen per l'especificitat antigènica.[4] Hi ha uns 2500 serovars per S. enterica.[5] Salmonella bongori euna subespècie de S. enterica, però ara és una espècie dins el gènere Salmonella. La majoria dels serovars patogènics en humans de Salmonella pertanyen a la subespècie Salmonella enterica enterica. Aquests serogroups inclouen Salmonella Typhi, Salmonella Enteritidis, Salmonella Paratyphi, Salmonella Typhimurium, i Salmonella Choleraesuis.

Referències[modifica]

  1. Giannella RA. Salmonella. In: Baron's Medical Microbiology (Barron S et al., eds.). 4th. Univ of Texas Medical Branch, 1996. (via NCBI Bookshelf). ISBN 0-9631172-1-1. 
  2. Swanson SJ, Snider C, Braden CR, et al. «Multidrug-resistant Salmonella enterica serotype Typhimurium associated with pet rodents». New England Journal of Medicine, 356, 1, 2007, pàg. 21–28. DOI: 10.1056/NEJMoa060465. PMID: 17202452.
  3. Hensel M. «Secreted Proteins and Virulence in Salmonella enterica». A: Bacterial Secreted Proteins: Secretory Mechanisms and Role in Pathogenesis. Caister Academic Press, 2009. ISBN 978-1-904455-42-4. 
  4. [enllaç sense format] http://www.textbookofbacteriology.net/salmonella.html
  5. Murray PR; Rosenthal KS, Pfaller MA. Medical Microbiology. 6th. Philadelphia, PA: Mosby Elsevier, 2009, p. 307. 

Enllaços externs[modifica]