Sangtraït (lesió)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaSangtraït
Sangtraït al dit modifica
Tipuscutaneous haemorrhage (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
UMLS CUIC0563247 Modifica el valor a Wikidata
En el palmell de la mà dreta

Un sangtraït o una mostela és un tipus de butllofa que es forma quan els teixits subdèrmics i els vasos sanguinis es fan malbé sense perforar la pell. Consisteix en una equimosi o extravasació de sang, ço és una petita acumulació de sang que resta atrapada sota la pell, generalment a conseqüència d’una pessigada. En cas de punxada, en sortirà un líquid fosc. De vegades es tallen els líquids de la resta del cos i s'assequen, deixant enrere material de cèl·lules mortes dins la butllofa amb una textura com la de la massilla. En produir-se els sangtraïts solen ser extremadament dolorosos a causa del cop que ha produït la butllofa.

Un sangprès és una ferida o contusió que conté sang coagulada.

També hi ha aneurismes similars als sangtraïts, ja que se sap que es troben a l'artèria caròtida interna supraclinoide i se'ls ha reconegut que presenten característiques patològiques i clíniques úniques.[1]

Causes[modifica]

Els sangtraïts són generalment causats per accidents sense equips de protecció en què una eina, un mecanisme o un pes pesat pessiga la pell. També poden originar-se pel contacte forçat d'un humà, inclòs una baralla.

També es poden produir amb la fricció constant de la pell contra una superfície causada per fregaments. A causa d'això, els pitchers de beisbol, els remers i els bateries solen contraure sangtraïts als dits i als palmells. També es formen com a conseqüència de la congelació.

Els sangtraïts també poden aparèixer a la boca per diversos motius, incloent efectes secundaris a certs medicaments, deficiències nutricionals i lesions bucals.[2][3]

Tractament[modifica]

Hi ha diversos mètodes per a curar els sangtraïts, incloent l'elevació de la ferida combinada amb l'aplicació d'un compressiu fred, i l'aplicació d'apòsits o fèrules.[4]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sangtraït
  1. «Blood Blister in Mouth Cheek» (en anglès). Coveville.com, 26-02-2017. [Consulta: 10 gener 2020].
  2. «What Causes Blood Blister to Occur in Mouth? What to Do?» (en anglès). NewHealthAdvisor.com, 19-11-2015. [Consulta: 10 gener 2020].
  3. «What Is a Blood Blister on the Tongue?» (en anglès). Reference.com. Arxivat de l'original el 2018-12-14. [Consulta: 10 gener 2020].
  4. «Blisters» (en anglès). Ultra Mountain Biking. [Consulta: 24 novembre 2007].