Sithathoriunet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSithathoriunet

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementmil·lenni II aC Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle XIX aC Modifica el valor a Wikidata
SepulturaLahun Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióprincesa Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolPrincesa Modifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia XII d'Egipte Modifica el valor a Wikidata
CònjugeSenusret III Modifica el valor a Wikidata
PareSenusret II Modifica el valor a Wikidata

Sithathoriunet (S3t Ḥwt Ḥr Jwnt, "filla d'Hathor de Dendera") va ser una princesa egípcia de la XII Dinastia. És especialment coneguda pel tresor de joies trobat a la seva tomba a El-Lahun.[1] Possiblement era filla del rei Senusret II,[1] ja que el seu lloc d’enterrament era al costat de la seva piràmide. Si fos així, això la convertiria en un dels cinc fills coneguts de Senusret II; els altres fills van ser Senusret III, Senusretseneb, Itakait i Nofret.[2]

Sithathoriunet
en jeroglífic
O10G39
X1
O28W24
X1

Sithathoriunet va ser enterrada al complex piramidal de Lahun. Segurament va morir mentre Amenemhet III encara era faraó, ja que es van trobar objectes amb el seu nom a la seva tomba.[3][4] El seu nom i els seus títols van sobreviure en els vasos canopis i en un vas d'alabastre trobats a la seva tomba.

La tomba va ser excavada el 1914 per Flinders Petrie i Guy Brunton. Havia estat saquejada a l'antiguitat, però un nínxol al lloc d'enterrament va escapar de l'atenció dels saquejadors. En aquest nínxol s'hi van trobar restes de diverses caixes plenes de joies i objectes cosmètics, com ara navalles, un mirall i gerros. Les joies que s’hi van trobar (braçalets, cadenes, una corona d'or, dos pectorals...) es consideren uns dels exemples de joies de més qualitat dels s’han trobat mai a les tombes de l’antic Egipte.[5] També s'hi van trobar dos cofres, un amb el nom de Senusret II, l’altre amb el nom d’Amenemhet III. També hi havia una corona i diverses polseres inscrites amb el nom d’Amenemhet III. La majoria dels objectes estan fets d’or amb incrustacions de pedres precioses (cloisonné). Avui la majoria de les troballes es troben al Museu Metropolità de Nova York,[1] tot i que la corona no es va moure d'Egipte i avui es pot contemplar al Museu Egipci del Caire.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Brunton, Guy. Lahun I: The Treasure (en anglès). Londres: British School of Archaeology in Egypt, 1914. 
  • Aldred, Cyril. Jewels of the Pharaohs, Egyptian Jewellery of Dynastic Period (en francès). Londres: Ballantine Books, 1971. 
  • Dodson, Aidan; Hilton, Dyan. The Complete Royal Families of Ancient Egypt (en anglès). Thames & Hudson, 2004. ISBN 0-500-05128-3.